zondag 27 december 2015

Terug blik 2015 en wat wil ik voor 2016

Zo aan het einde van een jaar denk ik terug aan het afgelopen jaar. Wat was ons doel en wat hebben we daarvan kunnen realiseren. Wat wil ik volgend jaar bereiken?

Dit jaar was ons doel voornamelijk zoveel mogelijk aflossen en onder tussen flink wat klussen in huis. Het financiële plaatje hield ik onder controle terwijl manlief zijn gouden handen gebruikte.

In een jaar tijd zijn er flinke stappen gezet! De restschuld bij de bank is afgelost. De buffers zijn leeg maar dat mag de pret niet drukken.

In huis heeft manlief inmiddels heel wat klussen geklaard. De benedenverdieping is zo goed als af. We willen het toilet nog aan pakken dus daar moet alles nog gedaan worden. Denk aan kozijnen schilderen en een nieuwe deur, wanden stuken en structuren en nieuwe tegels. Dit willen we tegelijk doen met de badkamer. Op de bovenverdieping heeft manlief de kinderkamers zo goed als af. Er moeten alleen nog wat klusjes gedaan worden aan de vaste kasten van de jongens. De kledingkast is wel af. Op de overloop/hal boven moet nog 1 wandje gestructuurd worden. Dit word gedaan op het moment dat manlief aan de slag gaat met de trapopgang zodat je een nette overgang krijgt. Verder is de overloop klaar. Onze slaapkamer hebben we weer in gebruik. Er zit een nieuw plafond in  met isolatie, Nieuw elektra, De muren heeft manlief net als in de rest van het huis gestuukt en gestructuurd. De nieuwe laminaatvloer ligt er in evenals alle plintjes. Manlief is nu druk met de nieuwe deuren op onze slaapkamer. Wij kochten stompe deuren dus manlief mag die geheel opmaat maken en afhangen. Ook mogen de deuren nog in de verf evenals de deurkozijnen. De kozijnen mogen nog even wachten tot de deuren klaar zijn. Het is namelijk niet handig alles net in de verf te hebben als manlief de deuren nog moet passen en meten.

Voor 2016 wil ik graag meer balans in mijn leven.

Balans in ons huishoudboekje. Wat komt er in en wat gaat er uit. Dit hebben we redelijk onder controle maar de variabele lasten/ uitgaven wil ik wat meer in beeld brengen. Wat geven we uit aan kleding, Boodschappen, persoonlijke verzorging, uitjes noem maar op. Maar ook hoeveel sparen we. Be/sparen we niet te veel. Blijft er genoeg over voor ontspanning?

Balans in klussen in huis en ontspanning. Dit geld vooral voor manlief hij is net een diesel die maar door dendert en vergeet dat even rusten/bijtanken ook noodzakelijk is. Ik ben namelijk echt bang dat hij anders geheel tot stilstand komt te staan. ( burn out? )

Balans in mijn lichamelijke belasting. Ik wil proberen meer evenwicht te brengen in mijn dagelijkse activiteiten misschien dat ik hierin uiteindelijk winst kan behalen. Minder vaak een zeer slechte dag. Dit gaat op zich wel redelijk. Toch merk ik dat ik er op de wat betere dagen snel wat extra's bij pak waardoor ik het lichamelijk weer een week of langer moet bezuren.

Balans in het huis. Kastjes netjes op orde met spullen die we nodig hebben en niet met troepjes. Ik moet zeggen dat dit meestal het geval is maar dat er langzaam aan van alles naar binnen sluipt.

Balans in mezelf en mama zijn. Dat klinkt misschien een beetje vreemd maar ik ben nu 24 uur per dag mama. Dat zal niet letterlijk veranderen want ik blijf natuurlijk mama. Maar als jongste zoontje volgend jaar naar school gaat komt er wat tijd vrij voor mezelf. Tijd dat ik even geen mama hoef te zijn, te moeten zorgen voor. Hoewel ik dat met liefde doe, snak ik naar tijd voor mezelf.

Balans met schoonmaken. Misschien aan de hand van een schema? Zal dat werken? Nu heb ik wel een soort van dagelijkse routine maar mijn moeder werkt de klusjes bij op vrijdag die mij niet lukten. Als jongste eenmaal naar school gaat zal mijn moeder ook minder vaak op vrijdag hier zijn. Iemand hier tips en ideeën voor?

Balans dus!

Hoe was 2015 voor jullie en hebben jullie ook doelen voor 2016?

2 opmerkingen:

  1. Jullie zijn al een heel eind gekomen, ik ben benieuwd hoe het in 2016 verder gaat! Als ik terugkijk (en ik zal inderdaad nog een terugblik doen!), dan was 2015 eigenlijk een supergoed jaar. Voor 2016 heb ik vooral een aantal financiële doelen. Pittige, dat wel, maar ik heb ook het idee dat het daar nu het juiste moment voor is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes met het behalen van je doelen! ik kijk uit naar je updates.

      Verwijderen