woensdag 9 december 2015

Opgelicht

Opgelicht is misschien niet het juiste woord maar zo voelt het voor mij wel.
Dat geld lenen geld kost, ja dat weten we allemaal maar dat ze dat op zo'n valse manier doen daar sta ik van te kijken. Wij hebben bij een geldverstrekkende organisatie onze restschuld onder gebracht.
En daar gebeuren dingen die ik simpel weg niet eerlijk vind.

Zo weten wij dat we 6,3% rente dienen te betalen. Prima dat hebben we afgesproken maar naar mij idee dan wel over het open staande bedrag. Wat deze organisatie doet is het openstaande leningsbedrag in ons geval was dat in het begin 20.000 euro. Daar boven op berekenen ze een krediet vergoeding. 6796 euro maar liefst. Dat betekend voor ons dat er vanaf dag 1 een bedrag open stond van 26796 euro in plaats van 20.000 die wij daadwerkelijk geleend hadden. De rente werd ook heel leuk over dat bedrag berekend. Rente over fictief geld betalen dus. Auw! Geld lenen kost geld!

Toen we in juni 2015 onze eerste extra aflossing deden van 5000 euro kwam ons openstaande bedrag niet onder de 15.000 euro. Maar zo blijkt nu uit reeds verkregen overzichten 20.232,90 euro. Dus loste wij in principe fictief ons zuur gespaarde centjes af. De geld verstrekker werd rijker en wij armer. Geld lenen kost geld! Dit hadden wij echter niet door omdat wij na het vele vragen maar geen overzicht ontvingen wel konden ze de standen door geven en die ze opnoemde waren uiteraard zonder krediet vergoeding.

Wij werden afgelopen maand wakker geschud. Ik belde aan het begin van november om het exact openstaande bedrag op te vragen voor we weer een extra aflossing zouden doen. Een week na de aflossing belde manlief op om te vragen of de aflossing verwerkt was dit was nog niet het geval dus vroeg manlief voor de zekerheid nogmaals het openstaande bedrag op en tot onze verbazing lag deze 93 euro hoger dan 2 weken eerder! Vol ongeloof en onbegrip bleef manlief heel rustig aan de telefoon en vroeg de medewerker het hemd van het lijf. Omdat de medewerker het ook niet helemaal begreep kregen wij dan eindelijk ons lang verwachte aflossingsoverzicht via de mail. Daarop werd duidelijk dat wij de rente niet per maand betalen maar per dag. Dus zodra manlief de maand inleg betaald het bedrag wel zakt om vervolgens weer op te lopen. Op die manier creëren ze een sneeuwbaleffect wat zeer nadelig is voor de klant. Want ja, geld lenen kost geld!

Wat ons ook nooit verteld is dat we bij elke extra aflossing een rente restitutie aan moeten vragen zodat ze het kredietvergoedingsbedrag wat ze boven op de schuld berekenen kunnen aanpassen. De medewerker die manlief aan de telefoon heeft gehad paste dit voor ons toe zonder dat wij het hadden aangevraagd. Dit zagen wij pas op het overzicht. Het scheelde ons maar liefst een bedrag van 4636,46 euro waar we nu geen rente meer over hoeven te betalen. Best wel sportief ( of werd het hem te heet onder de voeten? ) van deze medewerker want ja geld lenen kost geld!

Na het gesprek wat manlief heeft gehad met de geldverstrekker en helemaal na het ontvangen van het overzicht voelde wij ons toch best wel opgelicht ondanks dat je er voor gewaarschuwd word: geld lenen kost geld! Dat vroeg dus om actie! Waarover een volgende keer meer.


3 opmerkingen:

  1. Ratterig he? Maar ja... die fijne kleine lettertjes... Bleeeh, ik zou me ook opgelicht voelen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had even een stukje teruggelezen en kwam nu hier uit: wat een ongelofelijk verhaal zeg! Dat is wel echt heel schunnig, om gewoon dikke rente te vragen over iets dat je niet eens uitleent. Zo leen je toch automatisch ook meer dan kan/nodig is? Op papier dan, niet in het echt natuurlijk? Fijn dat jullie hier nu vanaf zijn! Dure, zure les :(

    BeantwoordenVerwijderen