vrijdag 1 juli 2016

Waarom wij kiezen voor een lening en er niet eerst voor sparen.

Op mijn vorige blogberichtje over het aanvragen van de financiering. Voor het vervangen van de dakpannen en het laten plaatsen van een dakkapel kreeg ik van Ineke de volgende vraag:

Waarom hebben jullie niet gereserveerd voor deze kosten als je wist dat ze eraan zaten te komen? Je had het dan ook in twee jaar bij elkaar kunnen sparen toch?

Op deze vraag geef ik graag antwoord. Voor de gene die al vanaf het begin mee lezen zullen ons verhuis en aflos avontuur vast nog wel kunnen herinneren. Voor de mensen die later zijn komen mee lezen deel ik het graag nog eens in het kort. Misschien dat het wat duidelijker word waarom wij deze keuze maken.

Op het moment dat ik begon met dit blog ( begin 2013) woonde we in ons vorige huis. We hadden veel last van geluidsoverlast en hadden onze woning te koop gezet in augustus 2012. Boven ons hoofd hing een mega restschuld van bijna 40.000 euro. We gooide het roer om. Consuminderen en besparen deden in ons gezin zijn intrede. In april 2013 deden we onze eerste aflossing op de hypotheek. In de periode van april 2013 tot de verkoop in november 2014 hebben we ruim 17.000 euro afgelost op onze oude hypotheek.

Bij de verkoop van de woning inclusief notaris kosten, min het opgebouwde tegoed uit onze spaar hypotheek bleef er een restschuld over van ruim 20.000 euro. Deze restschuld hebben wij inmiddels afgelost. Super trots zijn wij dan ook als ik bedenk dat we ruim 37.000 euro hebben afgelost vanaf april 2013 tot nu. Tel daarbij op alle klusprojecten die wij de afgelopen 1.5 jaar hebben afgerond en je komt op een aanzienlijk bedrag uit.

Dus om tot mijn antwoord te komen op de vraag van Ineke. Ja we weten sinds dat we hier wonen nu ongeveer 1.5 jaar. Dat ons dak aan vervanging toe is. Het dak is een van de vele klussen/ projecten die gedaan moe(s)ten worden in dit huis. Daarvan waren we ons dan ook zeker bewust bij de aankoop van deze woning. Wij hebben er voor gekozen om eerst de woonkamer aan te pakken, vervolgens de slaapkamers en dan afgelopen maand de gevel aangezien die ook voor veel (vocht)problemen zorgde.

Nu was ons plan om de tuin te laten doen om daarna te gaan sparen voor ons dak. Helaas heeft het dak nu een grote prioriteit omdat we last hebben van lekkage. Tijd om daar voor te sparen hebben we voor ons gevoel nu niet omdat het simpel weg zo niet 2 jaar kan blijven.

Wij hebben er nu voor gekozen om alle werkzaamheden aan het dak uit te laten voeren om zo maar 1x in de zooi te zitten. Het is natuurlijk ook nog een optie om nu de dakpannen te vervangen en zo de lekkage op te lossen. Hiervoor kun je dan een lagere lening afsluiten. Om dan die lening eerst af te lossen en daarna verder te sparen voor het dakkapel. Hierdoor duurt het zeker ook 2 jaar om de klus af te kunnen ronden. buiten dat het veel meer tijd kost voor mijn gevoel.
Heb je dan 2x de verbouwtroep in en om je huis. 2x Vreemd volk over de vloer. 2x de stress van zal alles naar wens verlopen.

Verbouwen en stress heeft nou eenmaal zijn weerslag op mijn lichaam en energie. Ook al ben ik niet de gene die de verbouwing uitvoert zo voelt dat lichamelijk wel. Dat uit zich dan in meer pijnaanvallen. Dus kiezen wij in dit geval voor een hogere lening. Laten we alles tegelijk uitvoeren. Zodat we deze klus in 1x kunnen afronden. De twee jaar daarna aflossen van de lening voelt een stuk rustiger en overzichtelijker.

Ik hoop dat ik jullie hierdoor wat meer duidelijkheid heb kunnen geven. Ineke bedankt voor je vraag!
6 opmerkingen:

 1. Denk je er trouwens ook aan dat je de gevolgschade binnen vaak kunt verhalen op de verzekering? Heb ik hier ook gedaan, dat heeft me ontzettend veel geld bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik eens naar kijken, wij hebben namelijk wel moeten tekenen dat het op eigen risico was en dat schade niet gedekt zou worden door het gevel bedrijf omdat het bekend was dat het om een oud dak ging.

   Verwijderen
 2. Is er gekeken in de hypotheekakte of de inschrijving bij het
  Kadaster misschien hoger was dan het te lenen bedrag?
  Dat zou je een gang naar de notaris/kosten/boeterente kunnen besparen. Wilde dit toch nog even benoemen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar is niet naar gekeken, dat hoeft ook niet. omdat ik weet dat daar de ruimte niet voor was bij de hypotheek aanvraag, we hebben het huis gekocht op alleen manlief zijn salaris, in combinatie met de restschuld. We hebben dit 1,5 jaar terug bij dehypotheek aanvraag besproken, mede omdat we een klus huis aankochten.

   Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de heldere uitleg op mijn vraag. En aansluitend op je reactie hier net boven: kun je dan wel een persoonlijke lening sluiten als je qua hypotheek aan je max zit? Pl-tjes hebben toch vaak een hogere rente dan de hypotheek?

   Verwijderen
  3. Het klopt dat de rente van de pl hoger is dan de hypotheek in ons geval heeft de pl straks een 4,7% rente en we betalen 3.1% voor de hypotheek. Maar, voor het aanvragen van een hypotheek betaal je meer bijkomende kosten. Waardoor het in ons geval vele malen duurder uit komt. En op de pl kunnen we onbeperkt aflossen en als hypotheek vorm zijn we gebonden aan max 10%.

   Ja we kunnen een pl afsluiten aangezien we bij de hypotheek aanvraag ook een restschuld financiering mee moesten nemen zaten we toen aan de max (op 1 inkomen) deze hebben we inmiddels afgelost dus is er weer voldoende ruimte ontstaan voor het afsluiten. Wederom op 1 inkomen, zouden we mijn inkomen mee nemen in de berekening dan kunnen we in ene veeeeel meer maar dat is niet wat we willen en niet nodig.

   Verwijderen