donderdag 28 juli 2016

Armoede

Armoede is vaak dichterbij dan je denkt.

Zo ook bij een gezin bij ons in de wijk. Hoe meer ik mijn ogen er voor opende hoe meer kleine dingen mij op vielen. Het zijn meestal de kleine dingen in een gesprek. Want er is schaamte heel veel schaamte.

Hoe vaker wij een praatje maken met elkaar hoe opener ze worden. Af en toe passen wij op, op het meisje uit het gezin. Moeder heeft een eigenbedrijf en werkt daarnaast in loondienst. Vader heeft na het faillissement van zijn eigen bedrijf heel wat uitzendwerk gedaan met tussen posen van werkeloosheid. Nu lijkt hij op zijn plek te zitten en heeft een jaarcontract. De opluchting die de moeder daardoor had was ongekend. Er moet heel veel gewerkt worden om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De schulden van het faillissement zijn hoog.
Ze vertelde me dat ze soms een tas met boodschappen ontvangt van haar ouders om maar eten op tafel te kunnen zetten. Dat ze regelmatig een boterham eten s avonds en dat ze zeer dankbaar is dat hun dochter regelmatig een warme hap bij ons mee mag eten. Op de dagen dat we oppassen.

Net voor de vakantie was er een groot probleem. Ze werden door school op het matje geroepen dat dochter al een jaar naar school was geweest, gebruik had gemaakt van allerlei faciliteiten zoals schoolreisje, uitstapjes, museum, sinterklaas en kerst viering maar dat de vrijwillige ouderbijdrage van 35 euro per jaar nog niet was betaald. Boos en verdrietig waren ze want waar moesten ze het geld vandaan halen? Op school werd er gedreigd met het feit dat dochter niet meer mee mocht doen met deze extra dingen in het lesprogramma. Ik heb het heel erg met ze te doen maar oplossen kan ik het niet voor ze. Want als ik er voor kies om deze rekening te betalen wat lost dat dan op?

Een tijd lang heb ik zitten te denken wat ik kan betekenen. Ik ben echt van mening dat rekeningen betalen voor hun echt de oplossing niet is. Maar ik kan natuurlijk wel de dochter zo nu en dan even uit de situatie halen. Vakantie en uitjes zit er voor het meisje niet in. Ouders werken de vakantie door. Want eerst moeten alle achterstanden en schulden weg gewerkt worden. Logisch, maar voor hun dochter is het niet leuk.

Vlak voor de vakantie besloten manlief en ik een uitje te plannen waar we het meisje mee nemen. We prikte een datum en heel voorzichtig vroeg ik de moeder of we haar dochter in de vakantie die dag mee mochten nemen? De blik in haar ogen was onbetaalbaar. Ja natuurlijk mag dat! Wat leuk en wat lief dat jullie dat willen doen. Wat zal ze genieten die dag. Maar ik hou het wel geheim voor haar hoor! Want als het niet door gaat is de telleurstelling zo groot. Nog een paar nachtjes en dan is het zover! Wij hebben er zin in.

Zien jullie wel eens armoede in jullie omgeving?

12 opmerkingen:

 1. Ik begrijp dat het betalen van rekeningen geen lange termijnoplossing is en door het meisje af en toe mee te nemen doe je al heel veel goed. Ik geloof alleen dat ik die bijdrage voor school wel voorgeschoten zou hebben om te voorkomen dat het kind niet meer mag met activiteiten. Desnoods als 'lening' aan deze mensen. Of ze het dan terug betalen is niet zo belangrijk. Ik zou daar ook wel de streep trekken qua geld. Verder zou ik het oplossen zoals jij het doet. Dan doet ze toch lekker mee zonder dat het als liefdadigheid voelt voor hen. Goed opgelost hoor en veel plezier op jullie uitje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben van mening dat de school best een oplossing of een potje heeft voor mensen die het niet kunnen betalen. Geld geven of een rekening betalen lost voor mijn gevoel weinig op.

   Verwijderen
 2. Ik vind het schandalig van de school, die hebben heus een potje.
  Is er in je woonplaats een Stichting Leergeld? Nationaal Jeugdfonds, misschien komt dit gezin/kind voor een bijdrage in aanmerking. Ook de Gemeente heeft potjes. Kinderen mogen niet de dupe zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ook hier op het dorp. Soms heel trieste verhalen.
  Ik heb een paar jaar lang een gezin gesteund met elke week een fruit pakket. Vanuit onze kerk worden er ook gezinnen gesteund.
  Ouderbijdrage is in principe vrijwillig. Hier op school was er ook een potje voor mensen die het echt niet konden betalen.
  Je kan hier ook kiezen om het in delen te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook mijn punt, het heet vrijwillige ouderbijdrage en dan iemand op het matje roepen die het niet kan betalen. Natuurlijk snap ik dat er geld nodig is voor de uitjes die ze doen. Maar er moet vast iets te regelen zijn.

   Verwijderen
 4. Wat goed dat je er oog voor hebt en helpt zoals je doet. Ik word altijd blij van mensen die iets voor een ander doen (Ik word natuurlijk niet blij van dat het nodig is.)
  Je zou ook eens kunnen kijken op eerstehulpbijschulden.nl of schuldhulpmaatje.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip. Ik zal eens kijken op de websites.

   Verwijderen
 5. Fijn dat je het gezin probeert te helpen op deze manier. En van zo'n school vind ik het best kwalijk. De vrijwillige bijdrage is niet voor niets vrijwillig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook precies mijn punt. Hoezo vrijwillig? Als mensen op het matje geroepen worden als ze niet betalen.

   Verwijderen
 6. Lief dat je haar meeneemt op een uitje. Ik zou het ook liever zo doen, dan echt geld geven. In mijn omgeving ook een aantal mensen in armoede, ik stop ook weleens iets toe (geen geld), of neem iemand mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat geld geven niet de oplossing is in dit geval. Ik ben blij dat ik iets voor hun dochter kan betekenen op deze manier.

   Verwijderen