woensdag 3 februari 2016

Een vaatwasser luxe of noodzaak?

Met een lekkende vaatwasser konden we prima leven, maar toen hij ons huis geheel in het donker zette elke keer als we de aan knop indrukte werd ons duidelijk dat we definitief afscheid moesten nemen van onze grote afwas hulp. De beste machine was dan ook al 15 jaar oud zo bleek op de sticker waarop de datum van plaatsing stond.

Dus toen rees de vraag is een vaatwasser nou luxe of noodzaak?
Ik denk dat vele consuminderaars zullen antwoorden dat het luxe is. Want met de hand afwassen is prima te doen. Echter is het in ons gezin noodzaak. Afwassen met de hand kost nou eenmaal een stuk meer energie dan de vaatwasser aan zetten. Het gebruiken van de energie gaat ten koste van andere dagelijkse bezig heden. Dan is de energie op om te douche, of een wasje op hangen of om te koken. Of zoals vandaag de fysiotherapie. Die belde ik af want ik ben te moe. Mijn lichaam doet zeer en ik ben zeker niet in staat om oefeningen te doen.

Dus we oriënteerde namen de beslissing en bestelde een nieuwe vaatwasser. Omdat we nu toch al een hoop geld hadden uit gegeven voegde we gelijk een nieuwe vriezer toe en bestelde die ook. Door de speciale maat moge het geen verrassing zijn dat we er een fors bedrag voor mochten neer leggen. Een ruime 1000 euro. Met als resultaat dat ons financieel doel van Februari nu al niet gehaald kan worden. De maand is net begonnen maar ach, het is noodzaak. Ons motto is niet voor niets: Als je iets doet, doe je het goed. Ik hoop dat we met onze nieuwe apparaten weer een jaar of 10 vooruit kunnen. Nu is het nog even afwachten tot het bezorgd word. Binnen nu en 10 werkdagen als we de site morgen geloven. Nog even geduld dus.

Hebben jullie een vaatwasser? Valt het voor jou onder luxe of noodzaak?

7 opmerkingen:

 1. Hier ook een vaatwasser, en zal wel luxe zijn maar ik vindt het heerlijk.geen vuile vaat op het aanrecht( ik heb te weinig ruimte omde vuile vaat uit het zicht te hebben) .
  Hier blijft die.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zeker een plus punt. Nu zetten wij inderdaad de vuile vaat op het aanrecht het staat erg rommelig.

   Verwijderen
 2. Au! Ik heb het hier een tijd zonder gedaan, maar ben nu blij dat ik er weer 1 heb. Ik vind het eigenlijk geen noodzaak, maar wel een hele prettige comfort-zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Een vaatwasser is inderdaad erg fijn.

   Verwijderen
 3. Wij hebben ook een vaatwasser. En toen die een paar jaar geleden kapot ging, hebben wij hem ook vervangen. Het is erg handig en scheelt met name veel tijd. Een noodzaak? Nee, dat ook weer niet. Maar als het er van af kan, dan kiezen wij er voor om de tijd anders te besteden dan met de hand afwassen.
  Grappig genoeg is dat wel dubbel. Want, onze droger hebben wij wel bewust verkocht en niet vervangen. De was ophangen op zolder of aan de lijn in de tuin kost ook tijd, maar op de een of andere manier vinden wij dat minder 'erg'. Misschien wel omdat een droger ongemerkt veel energie kost; het drogen zelf niet (behalve dan de tijd) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien. Ik vind was aan de lijn ook een vorm van tijd winst. Als je het mooi strak op hangt. Hoeft er niet gestreken te worden. Iets wat wel nodig is als kleding in de droger is geweest. Ik gebruik de droger zelden. Toch ben ik blij dat ik die nog kan gebruiken in geval van nood. ( zieke kindjes = heel veel was)

   Verwijderen
 4. Wij hebben een vaatwasser, maar deze wordt alleen gebruikt bij feestjes en in hele drukke dagen dat het met de hand afwassen erbij in schiet. Ik vind met de hand afwassen alles veel schoner. Dus de vaatwasser wordt soms weken niet gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen