zaterdag 20 februari 2016

Besparen op water

Een aantal bespaartips om het water verbruik te verminderen.

De vaatwasser. Het klink misschien raar maar door onze vaatwasser te gebruiken besparen wij water. Deze vaatwasser gebruikt namelijk slechts 11 liter water. Er past van een hele dag vaat in de machine dus hoeft hij slechts 1 maal daags aan. Toen wij de afwas op de hand deden liet ik meerdere keren per dag de wasbak vollopen met water en een sopje dit scheelt al snel 50 liter per dag. Natuurlijk kost de vaatwasser ook stroom maar het warme water voor een handafwas kost gas. Ons warm water moet van zolder komen en de leidingen lopen niet logisch over de gehele zolder. Een verbeter puntje op ons wensenlijstje voor de toekomst. Het duurt bij ons een aantal minuten voor er warm water uit de kraan komt. Dit nog niet warme water kun je natuurlijk opvangen in bijvoorbeeld een pan voor de aardappelen en groente of de plantjes, het door spoelen van het toilet noem maar op. Toch een heel gedoe. Dus wij kiezen voor de vaatwasser als water besparing.

Kraan. Wij bleken maar liefst 2 lekkende kranen te hebben in de keuken. Manlief verving 1 hele kraan waarop de nieuwe vaatwasser is aangesloten en verving de keramische schijven in de keukenkraan. De kraan die manlief geheel verving lekte maar liefst 4 emmers water per dag. Verder zorgen wij altijd dat we kranen niet nutteloos laten stromen. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.

Douche. Een voor de hand liggende oplossing zou kunnen zijn om een water besparende douchekop aan te schaffen. Maar dat is niet nodig! Het geld voor de nieuwe douche kop kun je prima in je zak houden. Want het enige wat het doet is dat er minder water per minuut uit de douche komt. Dit kun je zelf ook prima regelen door de kraan niet helemaal open te draaien. In plaats van korter douche kun je ook het water halveren. Met het zelfde resultaat.

Een regenton. Plaats een regenton in de tuin om regenwater op te vangen. Dit water is prima te gebruiken om plantjes mee water te geven of om toiletten mee door te spoelen. Je kunt het water ook gebruiken om je auto mee te wassen of de ramen te zemen. Wij hebben een dompelpomp in de regenton liggen waar we de hogedrukreiniger op aan kunnen sluiten. Zo kunnen we onze tegels alg vrijmaken met regenwater.

Wasmachine. Een erg voor de hand liggende tip. Draai geen halve wasjes. Stop de machine goed vol en draai het volledige programma, hierdoor gaat de machine zuiniger om met water en stroom!

Hebben jullie nog tips om het water verbruik te verminderen?

6 opmerkingen:

 1. Neem vooral geen vijver ;). Verder heb je alles wel zo`n beetje genoemd. Ik moet zeggen dat een besparing op water voor goed is voor het milieu, want financieel zet het niet echt zoden aan de dijk. Bij ons dan want we betalen net aan 30 euro per kwartaal. Maar goed, wie het kleine niet eert....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vele druppels vullen ook een emmer. Inderdaad is het meer een milieu kwestie dan dat we er financieel iets van merken.

   Wij hadden een aquarium en merkten inderdaad een groot verschil in zowel water als stroomverbruik toen we deze weg hadden gedaan.

   Verwijderen
 2. Leuk artikel. Wij schreven er vorige maand ook over. En de regenton staat er inmiddels, zij het dat deze nog niet is aangesloten i.v.m. de vorst. Zodra het weer wat beter is, sluiten wij hem aan.
  Ook de waterbesparende maatregelen (waterregelaardopjes in de kraan) lijken effect te hebben. Helemaal zeker weten wij dat pas bij de volgende afrekening. Het grootste effect is dus ook hier bewustwording :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad ook dat de grootste besparing komt door bewustwording.

   Verwijderen
 3. Helaas hebben wij nog geen regenton. Stat al lang op mijn verlanglijstje maar komt er niet van.
  Onze afwasmachine gebruikt ook 11 liter water, we hoeven hem maar eens per 2 tot 3 dagen aan te zetten omdat we maar met twee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen