vrijdag 29 januari 2016

Minimalist? Wie,,, ik?

Waarom wij onbewust best wel minimalistisch zijn.

De meest voor de hand liggende reden is omdat je met schulden nou eenmaal geen budget overhoud voor onnodige aankopen.

Omdat wij door de verhuizing van ruim een jaar terug nog eens met de neus op de feiten werden gedrukt dat wij echt niet gelukkiger worden van spullen van vroeger. Helemaal als je de doos met oude schoolspulletjes openmaakt en er een beschimmeld brooddeeg knutsel werkje in blijkt te zitten die samen met de schriftjes en andere spullen uit die doos een grote plakkerige massa vormde. De geur omschrijving zal ik jullie besparen. Deze doos spullen was het enige wat ik van vroeger met me mee zeulde samen met wat fotoboeken. Nu zijn het dus enkel de fotoboeken die me doen terugblikken in mijn jeugd. En echt waar dat klinkt veel erger dan ik het bedoel want mijn hoofd zit vol herinneringen.

Zoals jullie de afgelopen dagen hebben kunnen zien zijn de ruimtes in huis best wel leeg op het oog. Wij houden simpel weg van een opgeruimd gevoel en huis. Aangezien ik nou eenmaal niet beschik over een grote voorraad energie moet ik daar zorgvuldig mee om gaan. Hoe minder troep hoe minder op te ruimen en schoon te maken. Ik kan de boven verdieping soppen en stofzuigen in nog geen half uur tijd. En daarbij alle rommel spullen die ik tegen kom op de juiste plek neerleggen. Ideaal!

Op het moment dat de kinderen naar bed gaan word alles in een kast en grote kist opgeborgen en is de woonkamer heerlijk ruim. Ik ben niet het type wat rustig kan zitten in de zooi. Echt waar, is er iemand die rustig voor de tv kan zitten te zappen, of een boek kan lezen? terwijl je hele huiskamer een groot speel paradijs is? Ik kan dat dus niet. Dan heb ik daar de rust niet voor. Om dit opruimen te vergemakkelijken zorgen wij dat er 'beneden' als in de woonkamer een beperkte hoeveelheid speelgoed is. Ik wissel bakken om op zolder. De ene keer spelen ze met duplo de andere keer met de houten treinbaan. Door de afwisseling hebben ze regelmatig 'nieuw' speelgoed.

Papierwerk en post? Word zo snel mogelijk afgehandeld zodra rekeningen betaald zijn, maar wel bewaard moeten worden schuiven we deze in een lade. Net als post waar geen actie op ondernomen hoeft te worden beland gezellig in de la. Andere post word gelijk weg gegooid. Denk aan geadresseerde reclame. We hebben een nee/nee sticker op de deur! Wat scheelt dat veel papier werk zeg!

Spullen wat we niet meer gebruiken en/of de kinderen ontgroeid zijn proberen we te verkopen op markt plaats of geven we door aan bekende. Zo kon ik een moeder op school heel erg blij maken met een aangebroken pak Pam pers. Nu bleef het niet ongebruikt en eindeloos liggen.

Glazen en servies is ook zo iets wat mensen vaak in overvloed hebben. Nu kan ik je melden dat wij dat ook wel eens hebben maar dat het nooit lang duurt. Al jaren hebben manlief en ik het zelfde servies, de zelfde glazen en thee bekers. Spotgoedkoop want meer ben ik niet waard. Ik laat namelijk wekelijks iets uit mijn handen vallen door spontaan kracht verlies. Zo hebben we een compleet servies staan en voor je het weet mag je weer shoppen omdat 3 borden wel erg lastig is met een gezin van 4 personen. Gelukkig valt het niet zo op omdat ik altijd het zelfde terug koop.

In plaats van het kopen van cd's beluister ik veel muziek via YouTube. Wisten jullie dat daar complete albums op staan van heel veel artiesten? Nee, daar hoeft bij ons de computer niet voor aan. Ik beluister het via de iPad en die is nog eens stuk zuiniger met stroomverbruik ook. In plaats van regelmatig een dvd aan te schaffen voor de kinderen hebben wij een abonnement van Netflix. Eindeloos kijk plezier voor een paar euro per maand. Dit account delen wij samen met mijn moeder. Dit hebben wij haar cadeau gegeven voor haar verjaardag een jaar lang Netflix mee kijken. Ideaal zo heeft ze iets waar ze veel plezier van heeft en zadelen wij haar niet op met een cadeau voor de leuk.

Hoe minimalistisch zijn jullie? Kies je daar dan bewust voor? Of is dat onbewust zo gegroeid?2 opmerkingen:

 1. Ik verlang wel steeds meer naar een simpel bestaan met niet teveel spullen = ballast. Gisteren heb ik nog 2 vuilniszakken aan kleding opgeruimd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo! 2 vuilniszakken dat is echt veel. Wat zal jou kast heerlijk ruim en opgeruimd zijn nu!

   Verwijderen