woensdag 6 januari 2016

Begroting nog niet af!


Nog steeds zijn we flink aan het schuiven met alle inkomsten en uitgaven. Wat is handig en wat is niet handig. Waar moeten we rekening mee houden? Welke grote veranderingen zullen er plaats vinden en wat mogen we niet vergeten. Is het handig en fijn om alles tot de 0 op te budgetteren of is het fijn om af en toe een extraatje achter de hand te hebben.

Laten wij bijvoorbeeld de kinderbijslag vrij besteedbaar of delen wij dit bedrag in onder een last? Tot nu toe is het niet gelukt om de knopen daadwerkelijk door te hakken.

Wel hebben wij besloten om bij de zelfde zorgverzekeraar te blijven. Het maand bedrag gaat wel omhoog maar dat hebben we er voor over. Beide zoontjes gaan elke week naar de logopedie en ik zelf bezoek zeer regelmatig de fysio en dat word allemaal fijn gedekt. Ook kiezen we dit jaar weer voor een tandarts verzekering die bleek afgelopen jaar erg fijn. De extra kosten van een speciale scan werden vergoed. ( Daar heb ik in ieder geval nog geen rekening van gezien) De kaakchirurg gaf aan dat het vergoed zou worden als ik door haar doorgestuurd werd en dat is ook gebeurd. Wel mag ik nog een keer op controle komen bij de kaakchirurg in de loop van 2016. Het eigen risico is na zo'n afspraak ook bijna op. Denk aan de kosten voor het consult en de foto's. Buiten de maandpremie willen we weer de draad op pakken om maandelijks 100 euro te sparen/ reserveren voor de zorgkosten, eigenrisico, brillen voor de kinderen, vitamine pillen en onvoorziene kosten. Hier voor gaan we echter pas reserveren als de lening bij familie is terug betaald.

Kleding, ja dat we daar geld aan uitgeven staat als een paal boven water maar of we daar een vast budget voor moeten rekenen elke maand? En hoe hoog dat budget dan zou moeten zijn? ik weet het niet. Daarover hebben we dus nog geen beslissing genomen.

Boodschappen. Daarvoor hebben we nu een week budget van 90 euro per week. Dit bedrag houden we ook aan voor 2016. Voor de hond hebben we een los budget van 50 euro per maand. Ook dit budget blijft gelijk.

De schoolkosten zullen gaan veranderen. Nu betalen we maandelijks bijna 70 euro aan de peuterspeelzaal voor jongste. Op het moment dat hij naar de basisschool mag veranderd dit in een jaarlijkse bijdrage van 35-40 euro. Daarbij komen dan nog wel kosten zoals schoolfoto's, parkeerkosten en benzinekosten als manlief of ik mee gaan met een uitje.

Sporten. Dat doen we geen van alle dus daar hebben we ook in 2016 geen budget voor. Ik denk dat daar in 2017 wel verandering in zal komen. Omdat de jongens dan zullen starten met zwemles.

Zakgeld. Dat blijft 75 euro per persoon. In de praktijk blijkt dat het erg fijn is om geld te kunnen besteedde zonder er verantwoording over af te leggen. Voor mij is het de komende maanden al op. Ik heb het zakgeld potje nodig om aan de 1000 euro te komen om af te lossen aan familie.

Sparen voor de kinderen. Hoewel we normaal elke maand en vast bedrag sparen voor de kinderen denk ik dat het vooral noodzaak is om dit jaar hun rekeningen weer aan te vullen op het gewenste niveau. Niet perse met een vast bedrag per maand. Maar wel zo spoedig mogelijk extra's worden zeker door gesluisd.

Dan zijn er nog diverse verzekeringen die zullen ook dit jaar naar verwachting iets duurder worden. Dat zal niet om schokkende bedragen gaan. Zodra we de nieuwe bedragen weten word ons overzicht aangepast.

De hypotheek zal nagenoeg gelijk blijven. We willen het liefst flink gaan aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek maar, de buffer aanvullen heeft toch echt onze prioriteit. Mede door de onzekerheid die ik heb rond mijn uitkering. Mocht ik die behouden, zou het kunnen zijn dat we een deel van onze buffer aan het einde van het jaar alsnog gaan aflossen.

Voor de gemeente belastingen reserveren we elke maand een vast bedrag. 90 euro en dat is tot nu toe nog toereikend gebleken. Voor onderhoud aan de auto reserveren we 50 euro per maand en dit bedrag is te laag. Toch passen we het pas aan op het moment dat de lening weg is. Ook is het bedrag van 50 euro voor het huis onderhoud/ vervanging van apparaten niet toereikend maar we kunnen beter iets sparen dan niets. Je kunt immers niet een plafond vervangen van slechts 50 euro per maand.

En zo passeren er verschillende categorieën en krijgen we langzaam aan de boel op een rijtje maar de puntjes moeten nog even op de i gezet worden. Daar gaan we deze week echt even voor zitten.Want het nieuwe jaar is immers al begonnen!

8 opmerkingen:

 1. Je bent er al behoorlijk goed ingedoken, super! Ben benieuwd naar de praktijk straks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel gaat via de automatische incasso dus het moet helemaal goed komen.

   Verwijderen
 2. Erg leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken. En ik moet zeggen, ik krijg de indruk dat er goed over nagedacht wordt. Ik ben net als LLMM benieuwd of de begroting aansluit bij de praktijk. Altijd spannend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat sluit wel aan. Het is alleen de vraag of we alle aflos en spaar plannen die inmiddels op papier staan haalbaar zijn. Er komt natuurlijk wel eens iets onverwachts om de hoek kijken.

   Verwijderen
 3. Goed bezig! Ik denk dat het verstandig is (maar wie ben ik?) eerst te sparen voor een buffer en pas daarna je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Het schiet ook niet op als je je hypotheek aflost en je moet vervolgens (duur) geld lenen als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat... Ik vind het persoonlijk heel jammer dat zwemles tegenwoordig zo'n 35 tot 40 euro per kind per maand kost, dat is de reden dat veel kinderen geen zwemles meer krijgen. Succes met verder plannen, begroten, budgetteren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, Ja zwemles is tegenwoordig erg prijzig. Volgend jaar gaan we eens goed kijken wat de mogelijkheden zijn bij ons in de omgeving.

   De buffer zullen we dit jaar inderdaad flink gaan aanvullen. Als blijkt dat ik mijn Wajong behoud is er geen reden om een deel niet te gebruiken voor een extra aflossing. Komt mijn Wajong wel te vervallen is het noodzaak zoveel mogelijk de buffer aan te vullen. De tijd zal het ons vertellen.

   Verwijderen
 4. Onze kinderen hebben zwemles gehad bij een zwemvereniging, dit kostte 11€ per maand. Wie weet is er bij jullie in de buurt ook wel zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen