maandag 30 november 2015

30 dagenlijst

Een 30 dagenlijst is een lijst waar je producten op noteert die je graag wilt kopen. Als je na 30 dagen nog steeds het product net zo graag wilt mag je het zonder gewetenswroeging kopen.

Voor mensen die net beginnen met besparen en consuminderen zou zo'n lijst best kunnen werken denk ik. Stel nou dat je alles koopt wat je maar leuk, mooi of handig lijkt dan kun je aan de hand van een 30 dagenlijst heel wat euro's besparen.

Voor mijzelf werkt het juist niet. Ik noteer niet alles wat me leuk of handig lijkt. Ik noteer alleen maar wat ik nodig heb. En zelfs na die 30 dagen ben ik er nog niet zeker van of het wel het juiste moment is om de spullen van de lijst te kopen. Zo stond er op mijn lijstje bijna 2 jaar lang een badpak. Wat ook al jaren op dat lijstje stond was een badjas. Elke keer greep ik weer mis en dacht ik wat zou het toch fijn zijn als ik nu een badjas had. Tot ik vorige week bij een opheffingsuitverkoop tegen DE badjas aan liep. Manlief bedacht zich geen moment en rekende de badjas af. Ik ben onwijs blij met de badjas. Zo blij dat ik mezelf afvraag waarom heb ik het niet eerder gekocht?

Op het lijstje staan ook dingen zoals nieuwe gordijnen voor de slaapkamer. Hoe nodig is dat nou precies? Het is inderdaad mooier als er nieuwe komen. Verduisterend zou ook erg fijn zijn voor manlief als hij overdag moet slapen als hij nachtdienst gehad heeft. Maar nu hangen er gordijnen. Wel verschillende maar het kan dicht. En zo beredeneer ik steeds. Terwijl het principe zou moeten zijn dat als het na 30 dagen nog steeds op je lijst staat, dat het dan goed is. Ik weet zeker dat de gordijnen er over een jaar nog op staan mits we ze tussentijds niet kopen.

Maken jullie gebruik van een 30 dagenlijst? En wat ik mij dat voornamelijk afvraag is: Hoe goed werkt dat? Besparen jullie daardoor inderdaad geld?

9 opmerkingen:

 1. Ik koop ook niet alles meteen. Maar wat ik wel graag wil hebben, stel ik niet meer uit.
  Ik hoor zo vaak iemand zeggen: eigenlijk zou ik andere meubels, gordijnen etc, willen hebben. Ja waarom koop je het dan eigenlijk niet? Altijd zeggen, ik wil dit of ik wil dat en dan niets doen.
  Doe het gewoon en heb er dan plezier van in plaats van alles uit te stellen. Met uitstellen doe je niemand een plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Toch kiezen we er nu voor om eerst de restschuld af te lossen. En daarna nieuwe gordijnen te bestellen.

   Verwijderen
 2. Niet verkeerd om een 30 dagenlijst te hebben, maar 2 verschillende gordijnen hebben en dan uitstellen? Verder wel goed om geen impuls aankopen te doen, maar je moet ook weer niet doorslaan vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja er hangen inderdaad twee verschillende gordijnen. Eerst willen we graag de hele restschuld afgelost hebben voor we die vervangen. Geld lenen kost geld. Ook moet er nog het een en ander gebeuren op de slaapkamer. Als die klussen/ klusjes af zijn, sparen we voor nieuwe gordijnen. Ik vermoed dat we die kopen van het vakantiegeld.

   Verwijderen
  2. Misschien kun je de gordijnen verfen met dilon textiel verf dan is de kleur het zelfde en valt het verschil niet meer op?

   Verwijderen
 3. Ik kende het fenomeen niet maar het heeft wel iets! Ik kan het wel eens gaan proberen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben erg benieuwd of het inderdaad besparend werkt! Laat je het weten?

   Verwijderen
 4. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! Zolang jullie een restschuld hebben zou je inderdaad van geleend geld de gordijnen kopen. Groot gelijk dat je dat niet doet voor iets wat niet echt nodig is. Er hangen gordijnen, en dat ze verschillend zijn, dat is dan maar zo. Goed bezig!!

  BeantwoordenVerwijderen