vrijdag 27 november 2015

Diëtiste, voedselallergie en belastingaftrek.

Wat de diëtiste, voedselallergie en belastingaftrek met elkaar te maken hebben lees je hier onder.

Omdat ik in mei een allergische reactie heb gehad mocht ik eerst op visite bij de allergoloog.
Daar werd een huistest gedaan en daaruit bleek dat ik geen allergie had. Omdat de reactie toch zodanig heftig was besloot de allergoloog om ook een bloedonderzoek te laten doen.
Uit dat onderzoek kwam ook niets. De allergoloog vertelde me dat er enkel getest kon worden op bepaalde eiwitten maar dat een voedingsmiddel uit veel meer stofjes bestaan dan alleen die eiwitten waar het ziekenhuis op kan testen. Omdat ze niet wist hoe ze nu verder moest, stuurde ze me door naar een Diëtiste die gespecialiseerd is in voedsel allergieën.

De allergoloog stuurde alle onderzoeksgegevens door en ik mocht diverse vragenlijsten invullen en retour sturen in de week voor het gesprek. Deze week was het zo ver, Ik mocht langs bij de diëtiste.
Ze stelde een heleboel vragen en ik vertelde mijn verhaal. Op welke voedingsmiddelen ik reageer en hoe ik daar op reageer van benauwdheid, opzwellen van mijn tong, huid uitslag tot buikpijn, misselijk, overgeven enz. Daarop kwam haar verrassende antwoord dat het eigenlijk heel logisch is. Omdat de voedingsmiddelen waar ik op reageer allemaal het zelfde stofje bevatten. Mijn immuunsysteem herkent dat als gevaar en reageert daar op. Ze noemen het een kruis allergie. Zo kunnen mensen ( zo als ik) met hooikoorts ( boom en graspollen allergie) Allergisch reageren op tarwe of appel of tomaat en zo is er een hele lijst met nog veel meer producten die een kruisallergie kunnen veroorzaken. Zelf reageer ik op ongeveer 80% van de lijst en de overige producten kan ik tot nu toe nog eten.

Ook heb ik last van een antibiotica allergie ( ik wist wel van deze allergie, ik krijg altijd een andere soort voor geschreven mocht ik antibiotica nodig hebben ) wat verklaard waarom ik soms zo ziek word van vlees. Die link had ik dus echt nog niet eerder gelegd! Als er nog een te hoge concentratie antibiotica in een beest zit als het word geslacht en ik eet daar vlees van word ik ziek. De oplossing is om volledig over te gaan op biologisch vlees. Want in biologische dierlijke producten mag geen antibiotica voorkomen. Dus ook de eieren en dergelijke kopen wij voortaan biologisch. Wel zo logisch eigenlijk. Hoe we dat met het boodschappen budget gaan doen zullen we de komende weken wel merken. Misschien blijven we prima uit komen dan is er niets aan de hand.

Ik kreeg nog het prachtige compliment dat ik gezond en goed gevarieerd eet. Dat ik aan bijna alle voedingstoffen kom. Maar dat het wel aan te raden is om een jodium supplement te nemen omdat, dat simpel weg niet in een glutenvrij brood gestopt word. En mocht dat er wel in zitten, ik eet niet dagelijks glutenvrijbrood.

Ik ben heel blij dat ik nu weet wat het geweest is. Een bepaalde noot soort of boekweit. En dat ik dus sommige voedingsmiddelen echt niet kan eten. Maar dat er nog genoeg overblijft wat ik wel veilig kan eten. En dat het dieet dat ik volg een levenslang dieet is.

De diëtiste gaf me nog een super tip. Dat ik mijn glutenvrije en melkvrije dieet kan gebruiken als aftrekpost bij de belasting aangifte. Daarvoor moest ze wel een formulier ondertekenen. Dus als er meer mensen zijn die glutenvrij eten en hier nog geen gebruik van maken, doe er je voordeel mee!

2 opmerkingen:

 1. Wat fijn om te horen dat je heel gezond eet, en dat je nu precies weet wat er aan de hand is. Die tip van het aftrekken van de belasting zal vast veel mensen blij maken!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad heel fijn om te weten wat ik niet meer in mijn mond moet/mag/kan stoppen.

   Ik hoop dat er hier mensen mee lezen die de tip kunnen gebruiken.

   Verwijderen