woensdag 18 november 2015

Systeem

Sinds we op ons zelf wonen maak ik gebruik van een enveloppe systeem met week geld er in.
Op de enveloppe staan de week nummers en daarin verdeel ik het geld. Zo'n enveloppe gaat naar verloop van tijd stuk en hoe handig ik deze manier ook vind is een witte enveloppe of een
hergebruikte ook maar saai. Dus dook ik in de knutselbak en zocht wat vrolijk papier uit. Daarvan vouwde en plakte ik nieuwe enveloppe voor het week geld. Wat ik zelf erg prettig vind is dat ze een stuk steviger zijn dan de gewone enveloppe.

Een keer per maand pint manlief het geld voor de hele maand. Hij gaat daarbij altijd uit van een 5 weken maand. Dat is handig zo kom je dus nooit voor een verassing te staan en is het een maand met 4 weken? Nou dan heb je dus iets reserve voor bijvoorbeeld een aanbieding of een onverwachte uitgave. Denk hierbij aan een lekke fietsband, een bijdrage aan school, of de kapper. Ja, ook de kapper betalen wij van het week geld. Elke maandag begint bij ons de nieuwe week met het nieuwe budget. Is er nog wat over van de vorige week? Dan gaat het in het reserve potje.

Wat betalen wij met het week geld?
Zoals hier boven staat beschreven: De persoonlijke verzorging zoals de kapper maar ook shampoo, gel, tandpasta, scheermesjes noem maar op. Schoonmaakmiddel en wasmiddelen. De boodschappen voeding dus. En verjaardagscadeautjes. Afhaal maaltijden een keertje uit eten of een uitje worden hier ook wel eens van betaald. Vorige week het uitje naar de bowlingbaan waar we ook gingen eten werd betaald van het week geld.

Toen manlief en ik nog met zijn 2 waren hielden wij een budget aan van 50 euro per week. Uitgaande van 5 weken dus elke maand 250 euro. Dit was altijd voldoende. Op het moment dat de kinderen ook mee begonnen te eten en wat extra kosten met zich mee brachten kwamen we niet meer uit met het bedrag en werd het verhoogd naar 70 euro per week en dus 350 euro per maand. Uitgaande van 5 weken. Sinds mei hebben we weer het budget moeten verhogen de 70 euro bleek niet meer toereikend. Wij hanteren nu een budget van 90 euro per week. Dit is dus 450 euro per maand gerekend met 5 weken.

Dat we meer kwijt zijn aan de boodschappen komt mede door het melk vrije dieet van de kinderen en het glutenvrije dieet van mij. Een glutenvrij brood(je) kost nu eenmaal 4x zoveel als een gewoon brood. En dan heb je in plaats van 24 snede ongeveer 8 a 9 snede per brood. Zo kost een pak rijstmelk ook 4x zoveel als een pak koemelk. En die lijn van duurdere producten kun je door trekken naar de rest van onze inhoud van de boodschappenkar. Want supermarkt vlees word nou eenmaal opgespoten of met water waar melk in zit of een gluten houdend goedje. Ach, het is zo als het is.

Hoewel ik soms terug denk aan de tijd dat we met slechts 250 euro per maand rond kwamen ben ik blij dat we de keuze konden maken dit budget te verhogen. De 200 euro die we nu elke maand extra uitgeven is het me elke euro waard. Want onze gezondheid staat immers voorop.

Wat voor systeem gebruiken jullie? Ook met enveloppe of potjes? Of gebruiken jullie liever de pinpas?

7 opmerkingen:

 1. Ik heb online betaalpotjes bij de bank. Maarre jouw enveloppen zien er een stuk vrolijker en gezelliger uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Online betaalpotjes gebruiken wij voor reserveringen. Bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag zorgkosten. Zodra er dan een zorg rekening komt word het daarvan betaald.

   Verwijderen
 2. Ik pin liever, dat is voor mij overzichtelijker. Ik heb een budget voor een maand en boek daar steeds het pinbedrag vanaf. Mijn budget is 310 euro en daarin zitten, boodschappen, benzinegeld, zakgeld en een bedragje wat ik 'diversen' noem. Dit is voor mij alleen. Ik heb ook twee katten daar heb ik een ander budget voor waar meficijnen, voer, dierenarts en grit in zit. In dit potje stop ik 47 euro per maand maar dat gaat eigenlijk nooit op dus dat potje is altijd minimaal 500 euro totaal. Het kattenvoer koop ik ook vaak in bulk online van het eerste budget als dat toereikend is, dus dat varieert een beetje. Dus ik ben niet heel secuur maar als ik aan het eind van de maand de balans opmaak kom ik eigenlijk altijd uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi budget 310 euro en dan inclusief benzine. Wij geven maandelijks 280 euro uit aan benzine kosten voor de auto!

   Onze hond heeft ook een eigen budget van maandelijks 50 euro. Hiervan betalen wij het voer. Eventuele dierenarts bezoekjes betalen wij van de spaarrekening.

   Verwijderen
 3. Wij hebben allebei een priverekening, en een gezamenlijke huishoudrekening.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een aparte betaalrekening geopend voor het huishoudgeld. Hier stort ik wekelijks een vast bedrag op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een handige manier. Ik denk dat ik dan de tastbaarheid mis van het daadwerkelijk geld uitgeven.

   Verwijderen