dinsdag 26 augustus 2014

pruimen

Vorig jaar kregen wij van de collega van manlief een doos vol met pruimen. Ze hadden zelf zoveel dat ze niet meer wisten wat ze er mee moesten doen. Of manlief misschien interesse had in pruimen. Ja zei manlief en zo kwam hij de volgende dag thuis met een doos vol pruimen. Mijn eerste reactie vorige jaar was toen, woow dat zijn er veel die kunnen we nooit allemaal op eten. Wat moeten we met zo veel pruimen? Via google zocht ik diverse recepten met pruimen maar kwam op dat moment niets tegen wat mij erg aansprak. Toen zei manlief misschien kun je er wel jam van maken. En zo gebeurde het vorig jaar dat ik van de gekregen pruimen heerlijke pruimenjam maakte. We deelde de potjes jam uit aan familie en vrienden en natuurlijk ging er ook wat richting de bewuste collega.

Inmiddels zijn we door alle potjes jam heen en vroeg ik voorzichtig aan manlief, schat zou je collega dit jaar weer zo veel pruimen hebben? Denk je dat wij weer wat mogen om jam van te maken. Manlief vroeg dat aan de collega die zei dat we best weer pruimen mochten in ruil voor zo'n lekker potje jam en een pakje shag. Zo kwam manlief vorige week thuis met een kratje! vol met pruimen.
Ik zocht alle pruimen uit. Die met gaatjes er in, schimmel plekjes en dergelijke gingen weg en de andere schobde ik schoon.  Dat ging heel gemakkelijk in een laagje water met een schuursponsje. Elke keer deed ik een aantal pruimen. Toen uit eindelijk na een paar dagen alle pruimen schoon waren woog ik de pruimen, Maar liefst 5650 gram geen wonder dat ik er zo'n werk van had.

Nadat alle pruimen prachtig lagen te glimmen in hun mooie velletjes werd het tijd om ze te ontdoen van de pitten en te koken met gelei suiker. Ook dit klusje deed ik in delen. Ik red het niet om zo lang op mijn benen te staan. Maar wat geven dit soort keuken klusjes toch een voldoening! al die prachtige potjes met pruimenjam. Die we dan weer kunnen delen met familie en vrienden en voor ons zelf natuurlijk. Deze jam smaakt ook extra lekker omdat ik er speciaal het geheime ingrediënt in stop. Zo als onze oudste altijd zo mooi zegt. mama dit smaakt heerlijk, en dat komt omdat er mama liefde in zit!

4 opmerkingen:

 1. Het lijkt me inderdaad dankbaar werk! En wat fijn dat je de pruimen gewoon kon krijgen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, en dan te bedenken dat er nog een kratje onder weg is,,, wat een rijkdom!

   Verwijderen
 2. Mocht je nog pruimen over hebben en houden van een likeurtje... Op mijn blog staat een recept voor Pruimenlikeur.

  BeantwoordenVerwijderen