zaterdag 16 augustus 2014

besparen door cruise control?

Steeds zijn we aan het onderzoeken en bedenken hoe we kunnen besparen op dingen. Soms liggen besparingen erg voor de hand en soms moet je er even over nadenken voor je een goede ingeving hebt.

Zo had manlief al een tijd zijn zinnen gezet op cruise control. Onze auto is niet standaard voorzien van cruise control en elke keer als we een langere rit maakte zei manlief tegen mij wat zou het toch fijn zijn om nu de cruise control aan te zetten. Dan zei ik tegen manlief, schat er zitten toch niet voor niets pedalen in de auto? gebruik ze dan gewoon. Onder tussen ging manlief zelf op onderzoek uit. Hij kwam steeds met meer mogelijkheden en opties. Liet mij verschillende modellen zien via internet en zei dat het echt heel makkelijk in te bouwen is. En als hij het bij een bepaalde site zou bestellen zou het in een garage in de buurt ingebouwd kunnen worden. Ja heel leuk hoor, maar weer een gadget in de auto ik zag er het nut niet zo van in. De auto is goed, rijd prima waarom dan investeren in een stukje luxe? Dat was mijn visie.

Maar goed manlief bleef het hebben over hoe fijn en handig het zou zijn. Dat ik uiteindelijk overstag ging zolang hij er maar zelf voor spaarde. Dus toen hij hoorde dat er een winstuitkering uit gekeerd zou worden besloot hij dat te investeren in de cruise control voor de auto. Nadat hij het geld daadwerkelijk had ontvangen maakte hij een afspraak en kon hij met een week terecht bij de garage.
Het inbouwen duurde totaal 1,5 uur. Wat mij erg mee viel. Manlief kon er terplekke op wachten en heeft met de monteur mee gekeken hoe hij het inbouwde en installeerde. Een kind kan de was doen was zijn conclusie. Nu moet ik wel zeggen dat manlief erg handig is met alles dus verbaasd mij het niets dat hij het best zelf had kunnen doen. We hebben er nu in ieder geval garantie op.


En stiekem? Ben ik er ook wel erg blij mee. Doordat hij veel gelijkmatiger rijd, Verbruikt hij minder brandstof waardoor we door de investering nu dus besparen op de brandstof kosten. Uit eindelijk verdient het zich zelf dus wel terug. Dat zal wel lang duren maar dat maakt niet uit. Omdat het in principe een universele cruise control is zouden we als we ooit besluiten de auto te verkopen het er weer zelf uit kunnen halen en zonder problemen in bouwen in een andere auto. Als we nu in de auto zitten zet hij de cruise control aan en zegt ow wat heerlijk luxe! Geen kramp meer in de benen.

En nog een bijkomend voordeel als hij de cruise control elke keer goed instelt is de kans op een snelheidsovertreding ook kleiner. En hopelijk ontvangen we dan geen boetes meer!

Hebben jullie wel eens iets als onnodig en nutteloos bestempeld waar je achteraf erg blij mee bent?
10 opmerkingen:

 1. Nee, helaas niet.
  We hebben wel cruise control in de auto en dat zat er al in toen we het kochten. Mijn man moet lange afstanden rijden voor zijn werk en hij rijdt voornamelijk 100 km per uur, ook al mag je 120. Dat scheelt ook veel geld. En de cruise control scheelt ook mijn man zijn eigen energie wat ook weer een groot voordeel is met zijn lange dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Wat ik me dan afvraag, krijg hij dan geen geïrriteerde reacties van andere weg gebruikers?

   Verwijderen
 2. Waar ik erg blij mee ben is onze skottelbraai. De broer van manlief kocht jaren geleden een skottelbraai en wij vonden dat maar niks: veel te groot en veel te luxe. En toch kocht manlief er op een gegeven moment eentje van zijn verjaardagsgeld. En ik? Ik ben er heel erg blij mee! Ik kan niet tegen bbq-en, loop helemaal van leeg als mijn vlees op open vuur gebakken wordt, maar met de skottelbraai heb ik daar geen last van. De skottelbraai gaat mee als we gaan kamperen en hier thuis staat hij ook regelmatig aan.

  In mijn auto zit geen cruisecontrol, in de auto van manlief wel. Als ik met zijn auto rij zal ik ook altijd de cruisecontrol aanzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de skottelbraai, cadac, is ook een favoriet van ons! Wij hebben een kleine variant makkelijk mee te nemen ook. We gebruiken hem zomers heel vaak, voor de bbq, pannenkoeken bakken, eitje bakken en noem maar op!

   Verwijderen
 3. Dat je ze kunt laten inbouwen wist ik niet; ik begrijp dat je voor een paar honderd euro klaar kunt zijn. Nou, als je dan drie boetes minder krijgt per jaar, heb je dat er zo uit! Vriendlief had gisteren weer een boete in de bus: te hard gereden op de A4 bij Leiden. Die boete krijgt hij elke paar maanden opnieuw, omdat hij het telkens toch weer doet. Een cruise control zou hem geld besparen, weet ik zeker... Maar onze huidige auto is wel heel erg oud, en de volgende heeft waarschijnlijk al cruise control ingebouwd. Dus we wachten het nog maar even af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat balen zeg regelmatig een boete op de zelfde plek!

   Omdat manlief de meest uitgebreide variant heeft gekozen kosten het inclusief inbouwen 525 euro. Maar inderdaad, minder kans op een boete en hij reed nu 1 op 18,7? als ik het goed onthouden heb. in plaats van 1 op 16. Dus met de tijd verdiend het zich terug.

   Verwijderen
 4. Eigenlijk niet, ik denk altijd heel lang na voor ik iets als overbodig of juist niet bestempel dus hoef niet van mening te veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook cruise control. Inderdaad loop je minder kans op boetes.
  Maar wat ik eerst absoluut niet nodig vond was een tomtom. Mijn man wou er wel een (en kreeg hem van de baas). Maar ook daarmee kan je besparen: minder vaak fout rijden bijv. En in een grote stad scheelt het heel veel stress! Dus ja, achteraf was ik er ook blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de tom tom altijd zo afleiden tijdens het. Rijden, maar wel handig als je ergens niet bekend ben. En een fijn gevoel van back up als je naar het buitenland gaat, ookal rijd je verkeerd hij zoekt de weg wel. Dus verdwalen zit e niet meer in,

   Verwijderen