zaterdag 16 mei 2015

Zuinige Zaterdag

Waarschijnlijk zijn de daadwerkelijke kosten lager dan in mijn berekeningen. De maaltijden die ik maak zijn voor ons gezin van 4 personen. Waarvan 2 kinderen en die eten natuurlijk een stuk minder dan 2 volwassene. Vandaar dat ik in mijn berekeningen grotere porties bereken dan wij daadwerkelijk gebruiken zodat het ook makkelijk om te rekenen is voor mensen die alleen zijn of een gezin hebben van 2 volwassene ( en alle andere variaties).

Pasta met groentetomatensaus.

Penne ( hele zak) 500 gr     0,59 ( Aldi)
Blikje tomatenblokjes 2x    0.55= 1.10 ( Aldi)
blikje tomaten puree            0.08 ( Vomar)
3 teentjes knoflook              0.15?
Eetlepel Italiaanse kruiden  0.40? ( Vomar)
Zout naar smaak                  0.05? (wij gebruiken Keltisch zeezout. een tl is genoeg)
Prei vriezer 200gr                0.15 ( Aanbieding Deen)
Wortel vriezer 300 gr          0.30
2 uien                                   0.20
Witte kool vriezer 200 gr    0.10 ( we kochten een grote witte kool langs de weg voor 1 euro)
Bakje champignons             0.75
1 Paprika                             0.40 ( Aldi) per 2 verpakt. 1 voor in de vriezer.

Totaal 4,27 euro. Hiervan konden wij gemakkelijk 2 keer eten en bleef er nog een portie over voor manlief om mee te nemen naar zijn werk. Ik deel het door 8 porties en kom uit op 53 ct per persoon.

Ik vul een pan met pasta en vervolgens water. ( Zodat ik voorkom om te veel water in de pan te doen) Dit breng ik aan de kook en zet het gas uit zodra het kookt. Vervolgens controleer ik regelmatig of de pasta al gaar is. Ondertussen maak ik ook de pastasaus. De pasta spoel ik altijd even na met koud water na het afgieten, dit doe ik zodat de pasta niet aan elkaar blijft plakken. Dit is goedkoper ( en gezonder)dan het toevoegen van allerlei soorten olie.

Eerst doe ik alle groente uit de vriezer in de pan.( zonder boter) En snijd  ik onder tussen de verse groentes. Als de groente uit de vriezer ontdooid is zal je zien dat er veel vocht is vrijgekomen. Ik schep er de eetlepel kruiden doorheen zodat ze zacht worden en daarna pers ik de teentjes knoflook uit. De vers gesneden groentes mogen vervolgens erbij in de pan. Als het groente prutje kookt voeg ik de 2 blikjes tomaten blokjes toe en de tomaten puree en laat dit weer warm worden en door koken tot de groentes beet gaar zijn. Dan zet ik de staafmixer in de pan en pureer de saus tot een gladde massa. Dit doe ik omdat oudste zoontje geen groente eet en deze pastasaus eet hij wel. Vervolgens voeg ik het zout toe. Meng de pasta met de saus en eetsmakelijk!

2 opmerkingen:

 1. Ik vind dat van eerst de pasta en dan het water in de pan een slimme. Ik het altijd andersom gedaan. Zal het ook eens doen.
  Overigens dat van die lekkende kranen. Als het oude kranen zijn, is het misschien gewoon een kwestie van het leertje vervangen, en dat brengt nauwelijks kosten met zich mee. Er staan waarschijnlijk genoeg filmpjes op YouTube hoe je dat moet doen (valt reuze mee). Goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Gister heeft manlief de kraan losgehaald en kwam tot de conclusie dat de kraan echt aan vervanging toe is. Sinds gister zijn we dus in het bezit van een nieuwe thermostaat kraan op het bad! We zijn nu ook van de herrie af. Wat echt heel erg fijn is. Het vervangen van de kraan was zo gebeurt en viel reuze mee. Voor ons was het voornamelijk de overweging, nu vervangen of wachten tot we de gehele badkamer aan pakken.

   Verwijderen