dinsdag 23 december 2014

Wajong

Zoals jullie misschien wel weten ontvang ik een Wajong uitkering. Omdat er voor ons een hoop is veranderd in onze financiële situatie, door het verhuizen en de schulden die daar door zijn ontstaan. Vind ik het toch best wel spannend dat er ook veranderingen zullen zijn omtrent de Wajong.

Elke keer als er een brief op de mat valt met het uwv logo erop dan schieten mijn stress levels naar de top. Ook al weet ik nu dat er nog niet veel spannends in kan staan aangezien ik tussen 2015 en 2018 een bericht zal ontvangen met hun beoordeling op mijn situatie. 2015 is het nog niet, wel bijna.

Omdat ik het eigenlijk wel zat ben dat ik elke keer in de stress schiet na zo'n brief, heb ik er eens goed over nagedacht. Wat is het ergste wat er in zou kunnen staan? Ja, dat ze mijn uitkering stoppen.
Dat ze mij goed genoeg achten om te kunnen werken en daardoor mijn uitkering stoppen. Toch wel vreemd dat ze aan de hand van een stapel papieren zonder mij te hebben gezien kunnen bepalen hoe ik nu op dit moment functioneer. Ja, ik weet ook wel dat ze allerlei gegevens hebben van het ziekenhuis en beoordelingen van de arbeidsdeskundige en het re-integratie traject wat ik gevolgd heb. Waardoor ze vorige keer in 2010 hebben besloten om mij verder af te keuren naar de 80-100% norm.

Is er voor mij sinds die tijd lichamelijk veel veranderd? Behalve dat ik inmiddels moeder ben geworden van 2 prachtige kinderen is er verder niets veranderd. Ik worstel me nog steeds door de dagen heen door de lichamelijke pijn en de vermoeidheid. Ik vraag en krijg nu meer hulp van familie en de mensen om mij heen. Bijna elke vrijdag stapt mij moeder stipt 7 uur ons huis binnen. Om mij en de kinderen te helpen. Deels het huis schoonmaken en vooral heel veel spelen met de kinderen. En we wonen nu op steenworp afstand van mijn schoonouders die de kinderen kunnen opvangen/ naar school brengen en halen mocht mijn lichaam in weigerstand gaan. Zo noem ik dat als ik letterlijk door mijn benen zak van de pijn. Of zo super moe ben dat ik niets meer kan dan hele dagen op de bank liggen. Zo af en toe hebben we ook een leerling in huis die dan 2 dagen in de week de huishoudelijke taken op zich neemt en leuke dingen doet met de kinderen. Allemaal om het voor mij iets makkelijker te maken. Echt super fijn al die hulp maar wat zou ik het graag allemaal zelf willen doen/ kunnen.

Mocht het zover komen dat ik de uitkering niet meer ontvang, dan is het zo. We zullen de financiën echt flink moeten bij stellen en stappen terug moeten doen. Alles op alles zetten om alle schulden af te betalen hoe moeizaam het dan ook zal gaan. Hoe graag ik ook zou gaan werken, Nee dat zit er niet in. Dus nu hup Klaar ermee. Niet te veel over na denken want wat ze ook mogen beslissen, Ik zal het er mee moeten doen.

4 opmerkingen:

 1. Ik ontvang ook wajong. En ik begrijp jouw stress als er zo'n brief van het uwv komt heel erg goed. En ik vind het knap dat je zo kan denken zoals je hier beschrijft. Maar ik woon alleen. Als mijn uitkering wordt gestopt of verlaagd heb ik een groot probleem,omdat ik niet kan terug vallen op het inkomen van een partner. En dat maakt denk ik toch een groot verschil. Al zal het ook voor jullie niet makkelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het niet zo dat iemand die geen recht meer heeft op wajong straks onder de bijstand regeling valt? Ook niet ideaal natuurlijk!

   Verder geeft de gedachte dat als ik de wajong behoud. Op 80-100% dat het dan ook geregeld is tot mijn pensioen en dat er dan geen herkeuringen meer komen ook rust. ( tja je weet natuurlijk niet wat ze over 10 jaar weer bedenken en gaan veranderen)

   Verwijderen
 2. Ze sturen al wel vast brieven maar de WERKbedrijven weten nog niet concreet hoe ze de herkeuringen gaan uitvoeren, dat gaan ze pas in 2015 inregelen (werkgerelateerde info van begin december, zit regelmatig met hen in overleg). Als jij in 2010 nog 80-100 hebt gekregen tijdens een keuring, lig je misschien niet eens op de eerste stapel dossiers. Er moet eerst nog veel in kaart gebracht worden voordat ze gaan starten met "herkeuren"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet hoe ze het allemaal willen gaan doen en regelen. Wel heb ik begrepen dat de mensen met de 'oude'wajong eerst aan de beurt zijn. Dat zijn mensen die voor 2010 een wajong hebben toegewezen gekregen. Zelf val ik ook onder de oude wajong.

   De brieven die ik regelmatig ontvang staat eigenlijk steeds het zelfde in, alleen even in een ander jasje. Let op er gaat een hoop veranderen en iedereen die een wajong ontvangt zal een herkeuring krijgen. In de periode tussen 2015 en 2018 zal je een brief ontvangen met onze beoordeling op jou situatie. Elke keer schiet ik dan in de stress voor een brief met algemene en al bekende informatie.

   Ik wacht het af en PROBEER me er niet te druk om te maken.

   Verwijderen