woensdag 10 december 2014

Cijfertjes en onze schuld

De cijfertjes,

We verkochten onze woning voor 155.000 euro. Het oorspronkelijk hypotheek bedrag wat we hadden bedroeg 189747 euro. Een verschil van 34747 euro. De afgelopen 1.5 jaar zijn we flink gaan aflossen en hebben we 17500 euro afgelost. Dan rest er een bedrag van 17247 euro. Omdat we een deel spaarhypotheek hadden, hebben we sinds het afsluiten van de hypotheek ook een spaar potje opgebouwd, De afkoopwaarde van de spaar hypotheek bedroeg 11496 euro. Dan is de restschuld 5751 euro. Best een schappelijk bedrag dachten wij?  Echter zat er in onze hypotheek een boete clausule waardoor er weer kosten bij kwamen, De boete over het spaardeel 2787,75 euro en de boete over het aflossingsvrije deel 1990,41 euro ( het bedrag wat onze adviseur was vergeten te berekenen, niet mee geteld in de berekening).
tel daarbij op de volgende lijst met kosten.

2750 adviseur
495 taxatie
3500 overdrachtsbelasting
2790 makelaar
60 verrekening gemeente belastingen
219 akte hypotheek
219 akte van levering
75 verwerking onderhandse aktes ( voorlopige koopovereenkomst)
35 kosten notaris ( waarnemen voor de bank)
168 inschrijving kadaster
168 inschrijving kadaster hypotheek
10 kadaster inzage levering
10 kadaster inzage hypotheek
30 wettelijke verplichte verificatie persoonsdocumenten en gemeentelijke basis administratie.
77,49 omzet belasting
48,09 omzet belasting

Totaal 19193.33 euro.

En dat maakt het geheel heel anders. Een deel van dit bedrag hebben wij mee kunnen financieren in de nieuwe hypotheek. Wat voor ons verre weg het voordeligste was omdat we dit bedrag niet hebben. Het grootste deel hebben wij onder gebracht in een persoonlijke lening. 12.500 euro tegen een rente van 6.3%. Er bleef nog een bedrag open staan van een paar honderd euro wat we betaald hebben uit ons buffer potje. Het potje wat we later helemaal leeg geplukt hebben door de onverwachte rekening bij de notaris. We hebben nog een bouwdepot afgesloten van 7500 euro. Voor het vervangen van de ketel, radiatoren, elektra en plafonds op de boven verdieping. Ook het bouwdepot is afgesloten tegen een rente van 6,3%.

Verder waren er nog een aantal klussen die echt gedaan moesten worden voordat het huis bewoonbaar was voor ons. Manlief heeft een balk vervangen van de vloer die rot was. Omdat de vloer toch al helemaal open lag heeft hij van de gelegenheid gebruik gemaakt en vloerisolatie aangebracht. In de woonkamer, keuken en de hal beneden is er een meneer erg druk bezig geweest voor ons om alles te stuken en te spuiten met structuur. Aan dit alles hing ook een Prijskaartje wat we niet geheel konden betalen. Gelukkig was er familie die ons het resterende bedrag van 3895 euro wilde lenen. Over het geld wat we geleend hebben bij familie hoeven we geen rente te betalen.

Totaal hebben we nu open staan aan schulden: 12,500 + 7500+ 3895 is 23895 euro. Als ik het zo bij elkaar optel vind ik het een erg groot bedrag. Voor de restschuld en het bouwdepot hebben we een regeling lopen, dat we het aflossen in 10 jaar. Nu vinden wij 10 jaar veel te lang en willen we het graag versnelt aflossen. Maar we beginnen met het terug betalen van familie. ( per januari 2015) Het voelt niet fijn om iemand geld schuldig te zijn. Het bedrag wat we willen aflossen aan familie is 500 euro per maand. Of dit ook echt haalbaar is moet komende maanden blijken. Aangezien er ook nog flink wat te klussen is en we daarmee ook door willen gaan. Gelukkig is er voor de eerste paar maanden genoeg niet te duur kluswerk te doen. Denk hierbij aan het schilderen van de kozijnen, deuren en plinten in huis. Het sauzen van de muren beneden. Maar ook de nieuwe laminaat vloer voor in de slaapkamers. Aangezien we het nieuwe laminaat al in huis hebben, Hoeft daarvoor alleen nog de ondervloer te worden aan geschaft mocht die niet aanwezig zijn onder de bestaande vloer die er nu in ligt.

Voor ons een hoop veranderingen in het financiële plaatje ik ben dan ook erg benieuwd hoe we er over een paar maanden voor zullen staan.

3 opmerkingen:

 1. pfff. Dat is een hele waslijst aan schulden. Ik geef je groot gelijk om alles op alles te zetten en de familie als eerste af te lossen. Dat voelt inderdaad niet fijn. Daarna ben je gewoon vrij en kun je de andere schulden aflossen. Als het lukt ben je in augustus klaar met de familieschuld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een hele lijst met schulden.

   We hopen er al eerder mee klaar te zijn aangezien we in mei het vakantie geld van manlief ontvangen. Dat willen we ook gaan gebruiken om af te lossen.

   Verwijderen
 2. Wat goed van jullie dat jullie er helemaal voor gaan!
  Tja, jullie hebben schulden door de oude hypotheek, maar ik bewonder je doortastendheid en motivatie om die schulden af te lossen en er weer financieel gezond uit te komen. Top meid, dikke pluim!

  BeantwoordenVerwijderen