zaterdag 25 oktober 2014

hond en oppas

Wij hebben een hele lieve hond. Maar ze heeft nog al een gebruiksaanwijzing. En die gebruiksaanwijzing is zo groot dat we haar niet zomaar overal onder kunnen brengen als we op vakantie gaan.

Ze heeft op 3 plaatsen in haar rug een hernia gehad. Tegelijk nog wel. Over het algemeen gaat het redelijk en geeft ze zelf aan of ze zin heeft om te wandelen of dat ze snel een plas wil doen en weer terug naar binnen. In het begin had ze hiervoor dagelijks medicatie wat we hebben afgebouwd. Wel merken we dat het in de zomer veel beter gaat en dat ze stijf word naar mate de herfst vordert in de winter trekken we haar een jas aan omdat ze anders geen stap meer kan zetten. Op slechte dagen krijgt ze van ons nog een pil.

Madame heeft ook erg gevoelige darmen. Nadat ze als pup maanden lang erg ziek was kwamen we er naar een ontlastingsonderzoek achter dat ze geen gluten kan verdragen. Sinds dien is ze over gegaan op een vers vlees voeding en had ze veel minder last. Af en toe als ze in een onbewaakt ogenblik iets op straat naar binnen werkt gebeurd het dat ze last heeft. Dat uit zich dan voor al door dunne ontlasting en veel winderigheid.

Enkele weken geleden gingen we op vakantie en mocht onze hond naar de oppas. Ze word altijd erg enthousiast en wil er heel graag naar toe. De oppas neemt vaak vrij van het werk om ook van de aanwezigheid van onze hond te kunnen genieten. De oppas is erg betrokken bij onze hond en op de hoogte van alle ellende die ze mee gemaakt heeft op medisch gebied ( tja dat is een hele lange lijst daar ga ik jullie verder niet mee vervelen). Wij laten haar dan ook altijd met een gerust hart achter.
toen we haar na onze vakantie ophaalde vertelde de oppas ons dat ze onze hond koekjes had gegeven en dat ze helemaal geen last had gehad! de oppas was helemaal trots dat ze iets had gevonden wat ze veilig had kunnen geven zonder consequenties. Wij gaven aan dat we er niet blij mee waren dat ze hondenkoekjes gehad had en dat we blij zijn dat ze er niet ziek van geworden is.

Echter ontdekte ik een paar dagen terug een plek op haar schouder. Toen ik het voor het eerst zag was het een wond ter grootte van een euro munt. Het zag er naar en pussig uit. Ik besloot om de wond schoon te maken en het even aan te kijken. De volgende ochtend zag het er erg rustig uit en ik had het gevoel kijk dat gaat de goede kant op! na ongeveer 10 minuten kwam onze hond in beweging en scheurde de wond. De wond was niet meer ter grootte van een euro munt maar zeker 5 cm. Ik besloot dat het nodig was dat ze gezien zou worden door de dierenarts. Want waar kwam die wond nou vandaan? Wat is de oorzaak ? Heeft ze misschien iets ergs onder de leden? er spookt dan van alles door mijn hoofd. Die middag konden we terecht bij de dierenarts. Hij bekeek de wond en scheerde het deel rond de wond kaal zo kon hij het beter beoordelen en vast stellen wat de oorzaak zou zijn.
Daarna werd de wond goed schoongemaakt en gespoeld.

De eerste vraag van de dierenarts was of ze misschien iets anders dan normaal had gegeten? Even denken en ja. Dat heeft ze maar dat is wel al een paar weken geleden. Ja zegt de dierenarts dat zien we wel vaker. Haar lichaam heeft het niet via haar darmen er uit gegooid maar nu via de huid. Het is een allergische reactie op de koekjes! wie had dat gedacht dat de koekjes voor zoveel ellende zouden zorgen! Onze hond kreeg een injectie tegen de jeuk. Een antibiotica kuurtje en een prednison kuur mee naar huis. En wij kregen de rekening gepresenteerd, niet leuk natuurlijk maar wel ben ik blij dat ik langs de dierenarts ben geweest. De wond ziet er nu na een paar dagen een stuk rustiger uit en we hebben er vertrouwen in dat het goed komt.

Natuurlijk hebben we de oppas ook ingelicht en foto's toe gestuurd. Ze is er heel erg van geschrokken en voelde zich onwijs schuldig ook bood ze aan om de dierenartsrekening te betalen. Dit hebben we afgeslagen heel erg bedankt maar niet nodig. En een volgende vakantie? Dan brengen we haar weer met een gerust hart naar dezelfde oppas toe. Wetende dat ze haar echt niets ander meer zal geven want verwennen doe je haar met een aai over de bol en extra aandacht. En de hond heeft het zo leuk bij de oppas. Dat ze het liefst elk weekend wel wil logeren.3 opmerkingen:

 1. Wat naar voor de hond en voor jullie en ook voor de oppas, want dit is natuurlijk nooit haar bedoeling geweest. Ik maak ook altijd een hele 'gebruiksaanwijzing' als iemand op onze dieren moet passen. Onze hond mankeert gelukkig niks, maar ik wil dat ze alleen maar dingen eet die voor honden bestemd zijn. Toen we de hond uit het asiel haalden, was het een vreselijke schooier, die kwijlend naast de eettafel stond en gelukkig hebben we dat goed kunnen afleren. Maar als anderen haar dingen gaan voeren terwijl ze zelf eten, dan gaat ze misschien weer schooien en dat willen we niet.

  Beterschap voor jullie hond!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oei. Beterschap voor je hond. Dat klinkt als hotspot. Een infectie op de huid van de hond. Waar ik ook direct aan dacht als hij last heeft van kou, is een warmtelamp. Misschien vindt ze dat heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. inderdaad een hotspot als reactie op de honden koekjes, de warmtelamp zal ze heerlijk vinden. haar mand staat tegen de verwarming aan en ze kruipt in de winter altijd met haar rug tegen de verwarming. we laten hem daarom ook altijd voor haar in de woonkamer ook in de nacht aan staan. toegedekt met een dekentje slaapt onze madame dan heerlijk.

   Verwijderen