zaterdag 17 januari 2015

mijn project

Al vorig jaar schreef ik over mijn project, maar wat nou precies mijn project inhield heb ik voor mezelf gehouden. Omdat ik het op mijn manier en tempo wilde aanpakken en afronden. Omdat het voor mij een grote stap is en ik er best veel moeite voor heb moeten doen. Terwijl dit voor heel veel mensen heel vanzelf sprekend is en dit in een hand om draai voor elkaar krijgen. Zo simpel was het voor mij dus niet en ik ben dan ook super trots dat het gelukt is om het project af te ronden!

Wat in houd dat ik mijn rijbewijs heb gehaald!

Ik met faalangst, met angst voor invoegen, met angst voor het besturen en de macht hebben over een auto. Met een lichaam die in de weiger stand gaat bij elk stukje stress. Met darmen die erg opstandig worden al 2 dagen van voor de les afspraak. Is het me toch gelukt!

De instructeur die mij heeft opgeleid ben ik zeer, zeer dankbaar! Voor zijn begrip en juiste manier van les geven. Maar vooral dankbaar voor zijn engelen geduld en zijn vertrouwen in mij. Wat ik ook zo super fijn vond was, dat ik ten alle tijden de afspraak kon afzeggen ( kosteloos), Het is zelfs voor gekomen dat de lesauto al voor de deur stond en ik geen kant meer op kon. Dat ik hoge koorts kreeg en dat mijn lichaam totaal op slot stond. Veel pijn en niet meer in staat iets anders te doen dan in bed liggen. Tja stress en mijn lichaam gaan echt niet samen.

Hoe lang heb ik er dan over gedaan om mijn rijbewijs te behalen?

In oktober 2012 heb ik mijn eerste rijles gehad. Dat is echt al een hele tijd terug als ik er zo over nadenk. Wat ik die les gedaan heb is achter het stuur zitten en een rondje rijden over een parkeerplaats en spannend dat ik dat vond! Helemaal shakend en dood ziek kwam ik uit de auto vandaan maar de instructeur verzekerde mij dat ik hoe dan ook mijn rijbewijs kon halen. Het zal niet lukken met een standaard pakket van 40 lessen maar het was zeker mogelijk daar had hij alle vertrouwen in.

De eerst volgende les die er stond gepland werd door hem afgezegd omdat er ingebroken was in de lesauto en zonder airbags kon hij geen les geven. De les daarna ging wel door. Om vervolgens weer een maand geen les te hebben omdat hij een nieuwe les auto kreeg. Waardoor het voor mij weer super spannend was omdat ik dan in een gloed nieuwe auto mocht lessen. Tja, het zal je maar gebeuren dat je schade rijd aan een auto die de vorige dag bij de garage is opgehaald!

De lessen verplaatste zich langzaam aan steeds verder van een rondje rijden op een parkeerplaats naar het industrie terrein waar het vrij rustig was maar ik wel te maken kreeg met vracht verkeer. En vanuit daar de 'gewone 'weg op. Eerst in de buurt rondjes rijden en daarna via de '80' weg naar een andere stad. Door mijn angst voor de snelheid, tja dat vond ik ook al eng! Loodste hij me ongemerkt de snelweg op! Wat heb ik toen afgezien! Maar wat was ik super trots toen ik de auto uit stapte. De rest van de dag lag ik ziek van de spanning op bed.

Ik had ongeveer elke 10-14 dagen een rijles die ik ook wel eens heb moeten afzeggen. Uiteindelijk heb ik precies 80 rijlessen gehad ( 40x 2 les uur). Mijn theorie heb ik in 2 keer gehaald de eerste keer viel het computer systeem uit en moest de nood aggregaat de boel overnemen. Ik was daardoor zo uit mijn doen dat ik verkeerde knopjes heb in gedrukt. Wel de juiste antwoorden weten maar A in drukken terwijl het c moest zijn. Tja jammer maar helaas. De 2e keer had ik hem wel gehaald. Toen kon ik een afspraak gaan maken voor de tussen tijdse toets.

Tijdens de tussen tijdse toets reed ik verkeerd. Waardoor ik op de film set van cel blok H terecht kwam. Wat voor veel hilariteit heeft gezorgd. Doordat ik het op de juiste manier weer kon oplossen was er gelukkig niets aan de hand. Alle bijzondere verrichtingen gingen goed en ik had dus mijn vrijstelling te pakken!

Van het rijexamen zelf wist ik niets. Omdat mijn man ook bij de zelfde instructeur had gelest maakte ze wel eens een praatje met elkaar. Zo regelde ze samen mijn examen. Dus Afgelopen donderdag werd ik verrast en voor het blok gezet. We reden eerst een rondje en parkeerde bij het CBR de instructeur gaf aan even naar het toilet toe te moeten en vroeg of ik ook mee naar binnen ging? Neem wel even je tas mee zei hij nog. Ze hebben namelijk laatst een auto open gebroken en alles was weg. ( yeah right dacht ik nog) Binnen no time kwam er iemand naar mij toe en stelde zich voor en gaf aan dat ik mee mocht lopen naar boven omdat ik nu examen ging doen. De papieren werden in gevuld en voor dat ik het wist reed ik mijn examen. Omdat ik totaal verrast was heb ik me er niet echt druk om kunnen maken. Mijn lichaam heeft geen tijd gehad om op slot te springen. Ik was echt totaal overdonderd. En zat dus voordat ik het wist in de auto en reed een rondje. Hoe ik gereden heb en waar ik geweest ben? Ik heb echt geen idee. Ik weet nog dat de examinator ging vertellen over haar hondje en that's it! Eenmaal terug bij het CBR vertelde ze dat ik goed had gereden en dat ik het voortaan zelf mag gaan doen! O? echt? Ja je hebt je rijbewijs gehaald. En zo ronde ik geheel onverwacht mijn project af!

De rekeningen heb ik niet precies bij gehouden maar wat kosten betreft kom ik ongeveer uit op 3300-3400 euro inclusief de aanvraag voor het rijbewijs en pasfoto's. Het is een hoop geld. Maar wat ben ik trots dat ik het gedaan heb! Dat ik ondanks alles steeds heb doorgezet ongeacht hoe lang het zou gaan duren en wat de kosten ook zouden zijn. Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid heb gehad financieel. Maar ook zeker door de steun van manlief en de instructeur!

7 opmerkingen:

 1. Dikke duim en proficiat. Wat zul je je sterk voelen nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een enorme en vooral mooie overwinning. Hiermee heb je veel vrijheid gewonnen. Knap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend mooi verhaal! Wat een inlevingsvermogen van de rijschoolhouder en het cbr! Kan me voorstellen dat je trots bent durf je nu wel zelf te rijden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd!!

  En inderdaad: wat een fijne rijschoolhouder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte gefeliciteerd, wat heb je hiermee veel gewonnen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. SUPER. Van harte gefeliciteerd. Wat een enorme overwinning.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dank jullie wel voor de felicitaties! Inmiddels heb ik mijn eerste ritjes gereden. Wat een vrijheid! toch durf ik nog niet helemaal alleen in de auto tot dat ik alles blindelings kan vinden in de auto.

  BeantwoordenVerwijderen