zaterdag 8 november 2014

besparen? zelf doen!

Tijdens onze besparingsronde vorig jaar, hadden we er voor gekozen om het contract wat we bij het ontstop bedrijf hadden op te zeggen. Alles was toen net schoon gevreesd en alle putjes liepen als een zonnetje.

De laatste tijd merkten we dat de putjes steeds slechter door liepen. Tja wat doe je dan zo net voor de verhuizing? laten we toch het bedrijf nog een keer langs komen of zoeken we een andere oplossing?

We besloten om het eerst zelf te proberen. In de schuur hadden we nog een trekveer liggen die je handmatig in de leiding moet wroeten. En dan flink rond te draaien in de hoop dat alle haren en narigheid vast blijft zitten in die veer. Ik vond het best stoer van mezelf dat ik deze taak op mij had genomen, na heel wat gepiel en gewroet had ik eindelijk de veer in de buis. Al snel kwamen er hele bossen haar uit. Ik dacht dat zal wel de boosdoener zijn geweest. Mooi dat heb ik weer opgelost. Helaas na het aansluiten van alles, ( wasbak enz) bleek dat het nog allemaal niet echt door liep. Ik heb het daarna nog 2 maal geprobeerd maar leidingen waren naar mijn idee zo goed als leeg en ik boekte geen verbetering meer. Tijd dus om hulp in te roepen van manlief.

Na een zoek tocht door de dozen in de schuur ( want ja het meeste wat we bijna nooit gebruiken zit inmiddels al in gepakt). Kwam manlief met groot geschut aan. Een speciale slang die hij bevestigde op de hogedruk reiniger die de boel flink zou schoon blazen. De stugge slang was nog lastiger in de buizen te wroeten. Na wat doorzettingsvermogen van mijn kant lukte het en kon manlief aan de gang.

Al snel liep de hele badkamer vol met zwart water. Getver! wat een stank. Allemaal zeepresten. In een uurtje was het klusje geklaard. Daarna was het mijn taak om de badkamer een grondige sopbeurt te geven. Super moe maar voldaan plofte ik op de bank om er vervolgens de rest van de dag niet meer vanaf te komen.

En de putjes die lopen weer als een zonnetje!

Toch had het ook zo zijn voordelen. Doordat het niet goed doorliep konden we ook maximaal op half kracht douche, in het begin was dat niet echt fijn maar het went echt ontzettend snel. En ons waterverbruik daalde met 200/300 liter in de week. Of ik douchen op half kracht zal blijven doen is nog maar de vraag. Je haren uit spoelen op half kracht is toch lastig. Een contract met een ontstop bedrijf zullen we in de toekomst niet zo snel meer afsluiten. We redden het prima zelf.

3 opmerkingen:

 1. Geweldig dat je het zelf kon oplossen! Dat scheelt altijd flink in de kosten.

  www.huisvlijt.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iedere maand een flinke schep soda in de putjes strooien en een emmer, liefst kokend, water erdoor spoelen, spoelt veel zeepresten e.d. weg,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de tip! dit doen wij inderdaad ook. Soms doen we in plaats van water er nog een flinke scheut azijn bij. dan bruist het flink! En word alles goed schoon.

   Verwijderen