vrijdag 2 mei 2014

onhandige peuter? of toch niet!

Onze oudste zoon is altijd erg onhandig. Zo onhandig dat hij daarvoor naar de fysiotherapie is geweest. Het leek altijd wel alsof hij over zijn eigen voeten struikelde en ook over elk kuiltje of hobbeltje in de weg struikelde hij. Ook was hij erg onzeker in het bewegen. Net of hij het niet zo goed durfde. Na een paar maanden fysio ging het stukken beter. Het vallen was veel minder en ook leek het als of het bewegen, rennen, klimmen en traplopen hem beter af ging. We namen afscheid van de fysio.

Een half jaar geleden moesten we op controle bij het consultatie bureau en daar kreeg hij een oogtest. omdat meneer erg onzeker is en heel erg eigenwijs ging het rechter oog goed en het linker oog niet. dus we maakte voor de zekerheid een nieuwe afspraak. De tweede keer zijn ze begonnen bij zijn linker oog en toen ging die goed en zag hij een stuk minder met zijn rechteroog. precies anders om dus. omdat ze dit wel erg vreemd vonden en niet zeker wisten of het kwam omdat hij het echt niet zag of omdat hij gewoon een dwarse peuter was kregen we een verwijzing voor de oogarts.

Een maand later mochten we op controle komen bij de oogarts daar kon hij wonder boven wonder met beide ogen alles prima zien. althans zo leek het want het kosten hem wel wat moeite. Vervolgens kreeg hij druppeltjes zodat ze met een apparaatje zijn ogen konden meten. En daaruit kwam dat hij toch wel slechte ogen had. Ze wilden het eerst nog 3 maanden aankijken hoe het zou ontwikkelen dus hadden we een nieuwe afspraak gemaakt voor begin april.

begin april kreeg hij weer een oogtest eerst zonder bril waar hij best veel moeite voor moest doen om alles goed te kunnen zien. En daarna met een bril met glaasjes erin op zijn juiste sterkte en je zag hem knipperen met zijn ogen en zonder problemen kon hij precies de juiste antwoorden geven. Ik had het gevoel dat er een wereld voor hem open ging. Met het brilletje keek hij rond en ik kon zien hoe hij alles in zich op nam heel bijzonder! Toen volgde er een overleg met de arts die voorstelde om het weer 3 maanden aan te kijken en dan een nieuwe afspraak te maken en dan eventueel bespreken of hij aan een bril moet. Dus ik vroeg hem maar zou het voor hem niet veel beter zijn om nu al een bril aan te schaffen? Ja mevrouw eigenlijk wel maar vind u dat niet erg dan? Ik dacht dat ik zowat van mijn stoel viel! erg? nee waarom zou ik dat erg vinden ik had immers 5 minuten daarvoor zelf gezien hoe hij reageerde op de bril met sterkte. De arts schreef een recept uit en wenste onze zoon veel succes met het uitzoeken van zijn bril. We maakte een nieuw afspraak voor over 3 maanden om zijn ogen opnieuw op te meten en ook de bril te laten door meten. we kregen het advies om niet voor een hele dure bril te gaan. De ogen van een kind veranderen nog al eens. Ook gaat een peuter natuurlijk heel anders met zijn bril om dan een volwassenen en zijn het die extra kosten dus niet echt waard.

Die zelfde week zijn we een brillenwinkel in gestapt met het recept van de arts en hebben we een bril uitgezocht, nou ja zoontje heeft met een beetje sturing van onze kant zelf zijn bril gekozen. Tot onze verrassing was er een leuke actie, de 2e bril gratis. Ze raden ons aan om een zonnebril op sterkte er bij te nemen voor hem, toch erg handig voor de komende zomer. We hebben vriendelijk bedankt. we kozen voor precies de zelfde bril. Dat leek ons toch verstandiger een reserve bril in huis te hebben met in ons hoofd die onhandige peuter die nogal eens struikelt, valt en ergens tegen aan botst.

Vorige week waren de brillen klaar en konden we ze ophalen. 1 als reserve die ligt veilig opgeborgen in de kast en de ander in gebruik. We kochten er nog extra opzet stukjes bij voor op de pootjes zodat de bril niet zo snel van zijn neus zou vallen. Al met al mochten we bij de kassa 184,50 euro afrekenen wat mij eerlijk gezegd nog erg mee viel voor 2 brillen.

Onze zoon moet nog erg wennen aan de bril en wil hem vaak niet op. Maar als hij hem op heeft dan valt hij niet meer, loopt zonder aarzelen de trap op en af. kan in en uit de auto stappen zonder te vallen. Kan wandelen zonder te vallen, Speelt heerlijk buiten zonder naar binnen te komen in tranen omdat er weer een broek stuk is. Nu dus wel even de twijfel gehad, hadden we inderdaad niet beter voor een zonnebril kunnen gaan. maar ach de keus hebben we gemaakt en een reserve bril is ook wel fijn.

Van de week zaten we in de auto roept zoon heel enthousiast mama! ik zie een vogel! Kijk daar doen we het nou voor! De bevestiging voor mezelf dat ik het goed heb gedaan om niet nog 3 maanden af te wachten voor een bril. En met me zoontje mee te genieten dat er voor hem een wereld is open gegaan!


2 opmerkingen:

  1. Wat geweldig! Doe me denken aan mijn dochter die haar eerste gehoorapparaat kreeg en thuis begon te 'zoeken' waar een bepaald geluid vandaan kwam......bleek de slagregen tegen het grote raam te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Janne, bedankt voor je reactie! Wat bijzonder is het toch om getuige te mogen zijn dat de wereld open gaat voor iemand. Hoe voor een andere de o zo gewone en vanzelfsprekende dingen 'ontdekt' worden

      Verwijderen