zaterdag 24 oktober 2015

Verbruik stroom en gas

Vorig jaar schreef ik al een stuk over ons verbruik in onze nieuwe woning. De situatie was heel anders. Het was november en koud. De ketel en radiator waren de eerste weken afgekoppeld maar er werd wel gestuukt in de woonkamer. Om de muren te laten drogen hebben we elektra kacheltjes aan gehad. Na die week werd de nieuwe ketel gemonteerd maar mochten we nog wachten op onze nieuwe radiatoren dus had manlief 1 oude weer terug aan gesloten en probeerde we de woonkamer te verwarmen met een enkelplaat radiator. De rest van de woning werd niet verwarmd maar we woonde er wel, best frisjes. Inmiddels zijn alle ruimtes voorzien van een radiator op de badkamer na.

Nu kregen we het bericht van onze energieleverancier of we de meterstanden wilde doorgeven zodat ze voor ons de jaarafrekening kunnen gaan opmaken. Manlief liep direct naar de meterkast om de standen te noteren en vulde de standen in via internet. Omdat manlief nogal verbaasd reageerde en riep, dat kan niet! Kwam ik even bij hem staan om te kijken wat er nou aan de hand was. Voor de zekerheid opende hij nog even ons Excel bestand en voerde daar ook de gegevens in. Weer de zelfde uitkomst. Het klopt dus wel.

Ons verbruik was de 1e maand in de woning ongeveer 800! kwh en 181 kub gas! verschrikkelijk veel. Dus onze verwachting was ook dat we dit jaar wel een flink verbruik zouden hebben. En daarbij dus ook de verwachting dat we moesten gaan bij betalen dit jaar. Ons totale verbruik komt dit jaar op 2565 Kwh en 996 kub gas. Volgens ons eigen berekening zou dat betekenen dat we zelfs een bedrag terug mogen verwachten. Een bedrag tussen de 300 en 350 euro. Dit jaar zien we de jaarafrekening dus graag tegemoet.

We hebben het afgelopen jaar tijdens de renovatie/ verbouwing van de woning in elke ruimte die we aanpakte wel diverse energie besparende aanpassingen gedaan. Zo als vloerisolatie, een nieuwe zuinige ketel, nieuwe radiatoren en plafond isolatie op de slaapkamers. Deze investering zullen we de komende jaren zeker terug gaan verdienen.

Wat is jullie energie verbruik per jaar?

4 opmerkingen:

 1. Wij gebruiken net geen 1500 m3 gas per jaar en 2000 kWh elektriciteit. We hebben wel een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning, dat scheelt enorm t.o.v. ons oude appartement. Ook vloerverwarming pakt hier voordeliger uit. Elektriciteitsverbruik is gemiddeld... Goed idee okt investeren in energie besparende aanpassingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ongeveer 850 m3 gas en ca 1500 kwH electriciteit
  en we zitten echt niet in de kou, rijtjeshuis alleen verwarming aan in de huiskamer en als het nodig is ook in de badkamer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg netjes! Ik hoop ook ongeveer op dat verbruik uit te komen volgend jaar.

   Verwijderen