woensdag 14 oktober 2015

Bouwdepot, hypotheek en restschuld

Nu de grootste klussen afgerond zijn werd het tijd om eens na te denken over ons bouwdepot. Dit bouwdepot hebben we afgesloten om bepaalde energiebesparende renovaties uit te voeren zodat we meer konden lenen voor de hypotheek. Wat voor ons erg fijn was om de restschuld te kunnen financieren. We vallen nu in het 106% tarief van de waarde van de woning inplaats van het 104% tarief wat je in 2014 maximaal mocht lenen.

Van het bouwdepot hebben we de vloer isolatie, de nieuwe ketel en de nieuwe radiatoren betaald. Bij elkaar heeft dat ruim 3000 euro gekost. Er bleef een bedrag van 776 euro onbesteed staan in het depot en dat is natuurlijk zonde. Vanmorgen heb ik samen met manlief besloten om het bouwdepot stop te zetten. Het overige bedrag wat vrij komt word afgelost op de hypotheek. Wat ons nog restte was de keuze te maken op welk hypotheek deel wij dit bedrag in mindering wilde hebben. Wij kozen er voor om het af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek. Concreet betekend dit dat ons hypotheek bedrag voor dit leningsdeel gezakt is van 87 500 euro naar 86 724 euro.

Het andere leningdeel betreft een annuïteiten hypotheek van 96 835 Euro hier op lossen wij ook elke maand een vast bedragje af. De eerste maand was de aflossing daarop 163.34 euro maar inmiddels is dit bedrag in 11 maanden opgelopen tot 168,04 euro door het rente voordeel. Totaal loste wij een bedrag af van 1988,18 Euro waardoor er nu nog open staat 94.846,82 Euro voor dit leningdeel.

Bij elkaar staat er nog open aan hypotheek 86 724+ 94.845,82 = 181.569,82 euro.

Dan hebben we nog de lening van de restschuld. Het oorspronkelijke bedrag daarvan was 20.000 euro. Nu 11 maanden later staat er nog een bedrag open van 13. 547 euro. Hierop is de vaste aflossing elke maand 148 euro. Dit is de schuld die we in 2016 helemaal willen aflossen. Het plan is om elke maand 1000 euro extra af te lossen. Samen met de vaste aflossing moet het haalbaar zijn om aan het einde van 2016 op 0 uit te komen.

Samen met manlief heb ik ook de knoop door gehakt om in januari het geld wat we sparen voor de kinderen af te lossen op de rest schuld. (Bedankt voor jullie mening en advies daarin!) Op hun spaarrekeningen staat bij elkaar een bedrag van ruim 5000 euro. Die 5000 euro willen we dan weer hebben aangevuld voor het einde van 2016. Ik zie het gebruik van dit geld dan ook niet als echte aflossing maar als schuiven met middelen die we hebben waardoor we minder rente hoeven te betalen.

6 opmerkingen:

 1. Goede beslissing hoor. En wat heb je al veel afgelost. Jullie gaan als een speer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, Ik vind het fijn dat door de annuïteiten hypotheek en de daarbij behorende vaste aflossing de hypotheek in beweging blijft ook als onze focus even op wat anders is.

   Verwijderen
 2. Ik geef je groot gelijk, vooral omdat jullie het zo goed doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, weer een stukje huis voor jullie zelf! En je zult zien dat je het sparen voor je kindjes straks dubbel en dwars inhaalt. #goedbezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk nu al uit naar het moment dat de restschuld weg is en de spaarrekeningen weer zijn aangevuld.

   Verwijderen