zondag 27 september 2015

Wat kost onze auto

Wat kost onze auto? Is een vraag die ik mezelf wel eens stel.

Autoverzekering 23.54 euro (exclusief assurantiebelasting.)
Tanken 4x 60 = 240 euro
Wegenbelasting 18 euro
Onderhoudskosten 50 euro. Dit bedrag word maandelijks op de reserveringsrekening gestort voor kosten zoals Apk, nieuwe banden, lampen, bougies kort om voor onderhoud en vervangen van onderdelen. Dit is niet geheel dekkend maar zo hebben we altijd een deel van het bedrag achter de hand. Op het moment dat de schuld weg is zullen we dit bedrag verhogen.

Totaal kost het ons 331.54 euro per maand zonder rekening te houden met de afschrijfkosten van de auto. Dat is een enorm bedrag. Het is meer dan 1/3 van mijn inkomen en toch voor mij elke euro waard.

Zonder auto zouden wij best kunnen maar wil ik absoluut niet. Want wat is het fijn op een slechte dag dat ik niet lopend of met de fiets zoon uit school hoef te halen, ook al is de school om de hoek ( +/- 1km) Dan heb ik het niet over regen maar over het feit dat mijn lichaam zeer eigenwijs is.

Ook is het heel erg fijn dat manlief met de auto naar zijn werk kan. Dit scheelt per dag 1.5 uur reistijd vergeleken met de bus. En hij is nu eenmaal liever 1.5uur langer bij zijn gezin dan onderweg van en naar zijn werk.

Vinden jullie een auto luxe of noodzaak? Wat kost jullie auto en zouden jullie zonder willen?

4 opmerkingen:

 1. Ongeveer een jaar geleden heb ik uitgerekend dat onze auto ons €223,- /pmnd kostte. Maar ja we rijden ook maar een klein autootje. Een Twingo om precies te zijn. Al je de details wilt zien zie:
  http://stapstories.blogspot.nl/2014/11/autokosten.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om de vergelijking te zien. Ook wij rijden een Twingo. onze aanschaf prijs was een stuk lager. Wij hadden een 2e hands koopje. De eigenaar was overleden en de familie wilde het bedrag ervoor hebben wat nog open stond voor de lening van de auto 6500 euro. Er stond nog geen 6000 kilometer op de teller. Wij kochten de auto 3.5 jaar geleden en inmiddels hebben we er zelf al weer ruim 80.000 veilige kilometers op zitten.

   Verwijderen
 2. Ik vind je belastingbedrag erg laag. Wij betalen voor de ford focus, 48 per maand belasting, 120 benzine en 24 verzekering. Het onderhoud gaat van de spaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij betalen inderdaad weinig belasting, het is een twingo uit 2010 met een eco motor. Een kleine en zuinige auto, ik denk dat het daar mee te maken heeft?

   Verwijderen