zondag 21 juni 2015

Extra zorg kosten

Al jaren stel ik het uit en elke dag spookt het door mijn hoofd. Met enige regelmaat had ik er last van. Dan lag ik savonds in bed met een bonkend gevoel in mijn kaak en hoofdpijn. De tandarts had al eens gezegd het word wel tijd dat we die verstandskies gaan verwijderen. Want ik heb er geen vertrouwen meer in dat hij nog verder door zal komen. Zo kwam er een einde aan het uitstellen en liep ik met een verwijsbrief voor de kaakchirurg de tandarts praktijk uit.

Gelijk hebben we de koe bij de horen gevat en een afspraak gemaakt bij de kaakchirug. Vorige week was het dan zover ik mocht mij melden bij de kaak chirurg. Op van de zenuwen ging ik de stoel in. We bespraken eerst de foto's en kwamen helaas tot de conclusie dat er nog een kies uit moet. Maar dat is voor later een zorg.

De kies verwijderen ging helaas niet zonder slag of stoot. De verdoving die ze in de eerste instantie gezet hadden bleek niet voldoende en ik vloog zowat tegen het plafond van de pijn. Ik kreeg een extra dosis verdoving en er werd flink getrokken en geduwd om de kies er maar uit te krijgen. Helaas zonder resultaat. Er werd een boor bij gepakt, ze boorde een gat in de kies om hem er met een speciaal gereedschapje uit te lepelen. Na enig gewrik en geduw kwam de kies los. Het bot in mijn kaak werd glad geslepen en de wond gehecht.

Helemaal nat van het zweet en trillend kwam ik de stoel uit. Ik mocht nog even rustig plaats nemen in een kamertje naast de behandelkamer. Er kwam een assistente naar mij toe om het plan van aanpak te bespreken van de andere kies. Die ligt namelijk nogal ongunstig door een zenuwbaan heen. Mochten ze die gaan verwijderen is er kans dat de zenuwen beschadigen. Dat kan een blijvend dof gevoel opleveren aan mijn wang, kin of tong. Ja dat zie ik dus helemaal niet zitten. Ze gaf aan dat hoe je het went of keert die kies er toch een keer uit moet. Hij ligt nog steeds onder het tandvlees en verder door komen zien ze niet gebeuren. Ze gaf aan dat door deze ingreep het gehele eigen risico al op is en het verstandig is om die andere kant dus ook dit jaar te laten doen zodat wij daar geen extra kosten aan hebben. Ik moet zeggen erg netjes dat ze daar ons op gewezen hebben.

Om verder te kijken hoe de chirurg te werk moet gaan bij die kies zodat er geringe kans is op schade heb ik een verwijzing mee gekregen naar een privé kliniek om een speciale scan te laten maken. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Gelukkig heb ik wel een tandarts verzekering afgesloten en zal er 80% vergoed worden tot een bedrag van 500 euro. Of dat geheel dekkend zal zijn zullen we gaan zien. Aanstaande maandag word ik al verwacht in de kliniek. De zenuwen nemen alleen maar toe ookal weet ik dat ze enkel een scan gaan maken om het gebied rond de kies in kaart te brengen.
Tandartsen, nee vrienden zal ik daar nooit mee worden.

Van de ingreep van afgelopen week heb ik nog steeds erg veel last. Mijn wang is dik en paars/blauw. Praten en eten lukt niet goed. Gelukkig mochten de kinderen afgelopen dagen logeren bij opa en oma. Zodat ik in alle rust kon herstellen. Ik heb dan ook de dagen in bed doorgebracht met een flinke stapel kussens en pijnstilling. Op Netflix verslond ik de series Rita en Orange is the new Black.

De zuinige zaterdag van deze week was dus extreem zuinig. De kinderen aten bij opa en oma. En manlief bakte een patatje.

Ook viel er nog een rekening op de mat van het eigen risico van vorig jaar. Manlief mag komende maand nog 175 euro betalen. Balen is het wel! Want we waren helemaal vergeten dat manlief vorig jaar het ziekenhuis bezocht had en hadden de rekening dus niet verwacht. Wat ben ik in dit geval blij dat we elke maand een vast bedrag overmaken voor zorgkosten.

2 opmerkingen:

 1. Fijn dat hij er uit is. Ik kon dit verhaal allen maar lezen omdat mijn verstandskiezen er vorig jaar uit zijn gegaan. Ik heb daar 5 jaar tegenaan gehikt. Maar ik had wel het geluk dat het een eitje was. De tandarts trok ze er echt zo uit, en ik had nauwelijks napijn.

  Had ik me voor niks zo druk gemaakt...

  Maar jouw verhaal vind ik heftig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel mij ook heel erg tegen. nog steeds eigenlijk de hechting liet gister pas los en daardoor ging de wond weer open. Nu zit er dus een flink gat waar de kies heeft gezeten. Wat natuurlijk wel normaal is maar tegelijk ook vervelend.

   De scan is inmiddels achter de rug. De uitslag laat nog even op zich wachten, begin augustus hoor ik daar meer van. De kaakchirug geniet nu van haar vakantie.

   Verwijderen