dinsdag 3 juni 2014

de tuin

Toen we in juni 2008 de sleutel van ons huis kregen was onze voortuin een groot oerwoud. Er lag een paadje van 3 tegels breed van de stoep tot aan de voordeur. De rest was (oer)tuin. De achter tuin zag er netjes uit. Langs de beide kanten van de tuin lag een tuintje van 1 meter breed over de hele lengte van de tuin. Tussen die tuintjes in lagen grind tegels. In principe een prima tuin maar niet onze smaak dus besloten we in maart 2009 dat we onze voor en achtertuin te laten betegelen. Ja, je leest het goed laten doen!

Dat was maar goed ook dat we dat hebben laten doen. We hadden namelijk hele zware tegels uit gezocht, en toen die eenmaal geleverd werden zag de stratenmaker al snel dat de geleverde tegels uit verschillende verfbaden kwamen en dat dus waarschijnlijk voor kleur verschil zou zorgen.
hij belde met de leverancier en maakte duidelijk dat hij er niet blij mee was en deze partij zeker niet ging leggen hij wilde nieuwe en dan wel alles uit de zelfde partij. Iets waar we zelf nooit naar gekeken zouden hebben. De volgende dag werden de tegels opgehaald en de nieuwe weer geleverd.

Ook moest er flink wat worden afgegraven. De stratenmaker had een container besteld waarin al het oude afgegraven tuinaarde werd afgevoerd. De tuin werd afgevlakt met speciaal zand. Ook werd er rekening gehouden met het afvoeren van het regenwater richting de steeg. Waar we voorheen last hadden van grote plassen in de tuin zou dat met de nieuwe bestrating verleden tijd zijn.

Met 3 man werd er in 1 dag onze gehele voor en achtertuin bestraat. Aan het einde van de middag kwamen ze er achter dat er te kort tegels waren en zijn ze naar de leverancier gereden en hebben nog tegels bijgehaald uit het zelfde verf bad.

We zijn nog altijd erg blij met onze tuin. De bestrating ligt er nog altijd erg mooi en strak in, geen last van verzakkingen en inderdaad geen plassen water na een regenbui.
Echter als ik nu weer de keus had gehad weet ik niet of ik het weer het zelfde had aangepakt. Ik denk met oog op de verhuizing dat ik de tuin had gelaten voor wat het was en het geld in de hypotheek had gestort. Maar dat we het uitbesteed hebben daar heb ik totaal geen spijt van. Het heeft ons een hoop ergernis gescheeld. En doordat we vooraf een prijs afspraak hadden gemaakt heeft het ons niets extra's gekost dat er te kort tegels waren. Het was immers zijn eigen fout.

Bij zo'n mooie nieuwe bestraten tuin hoort ook een tuinset. We zaten tot die tijd op gekregen kuipstoeltjes. We gingen winkels af om te oriënteren wat het aanbod was en wat we zelf mooi vonden. Dat bleek nog niet zo makkelijk. We wilde graag een lounge set maar niet van dat wickerspul we hadden daarover gehoord dat het niet lang mee zou gaan en snel zou knappen op de hoeken. We waren dus opzoek naar een set van hout. Na lang zoeken hadden we die uit eindelijk gevonden. Een mooie set die goed paste bij de nieuw bestrating. We bestelde en die zelfde week werd het nog geleverd. Wat waren we blij met onze tuin het eerste jaar.

Na de eerste zomer hebben we de set keurig in de schuur opgeborgen. Echter zagen we na de winter dat de set wel een flinke onderhoudsbeurt kon gebruiken. Manlief schuurde en beitste de set weer en de set kon er weer tegen aan. Elk jaar zagen we dat de set er meer op achter uit ging ondanks het onderhoud en werk wat we ervan hadden. Echter vorig jaar hebben we niet eens meer de moeite genomen om hem op te bergen. Ik was door de stoel heen gezakt en wat bleek? De hele set was door en door rot! We namen het besluit afgelopen winter (2013) om de set naar het grofvuil te brengen.
Er was nog een bij zet bankje in redelijke staat en die hebben we bewaard. Wat baalde we verschrikkelijk dat onze tuin set die voor ons gevoel een fortuin had gekost( 1600+ euro) nu al op was.

Het  begin van dit voorjaar hebben we dus elke keer op dat houten bijzet bankje gezeten. En erg lekker zit dat niet. Ondanks het mooie weer ging ik na 1 kopje koffie weer naar binnen omdat ik er simpel weg niet fijn op kon zitten. Vorige week hadden we er genoeg van en vonden we dat er een nieuwe tuin set moest komen. Ik wilde toch ook wel wat meer genieten van het mooie weer en lekker kunnen zitten. Maar om nou weer zoveel geld te investeren in een tuin set dat zag ik niet zitten.
we zagen een set staat in de folder van de B lokker een tafel met 4 tuin stoelen voor nog geen 100 euro. Manlief stapte in de auto en ging de set bekijken. Een kwartier later ging de telefoon manlief, de set van de folder was niets zo vertelde hij ik denk dat hij niet eens de zomer door komt. Nou ja, dan houd het op! Wel staat er een andere tuin set. Die set ziet er degelijk en stevig uit. Het kost wel wat meer. Wat is dan precies wat meer? 250 euro zonder kussens. nou doe maar dan! En de kussens die komen vanzelf wel. De set zal ook zonder kussens een hele vooruitgang zijn vergeleken met het houten bankje waar we voorheen op zaten. En zo kwam het dat we vorige week een nieuwe tuin set kochten. Een mooie stevige set van het merk H artman. Zelfs al zou de set maar 1 seizoen mee gaan dan zijn we nog goedkoper uit dan wat de lounge set ons al die jaren gekost heeft en dan voor het gemak de kosten van de beits enz niet mee gerekend.

En zonder kussens hebben we niet lang gezeten, Toen ik mijn moeder vertelde van onze nieuwe tuin set vertelde ze ons dat ze nog een set tuinkussens op zolder had liggen. Wij blij met de kussens zij blij met de ruimte op zolder en dat de kussens gebruikt worden. Bedankt mam!

3 opmerkingen:

 1. Een stenen tuin geeft mij de kriebels! Ik houd van gras en zand en bloemen en planten met een of twee kleine terrasjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind het wat onderhoud betreft ideaal. Verder hebben we wel bakken staan met planten en bloemen en ook een hoek van de tuin is voorzien van moestuin bakken. waar nu tomaten, sla, courgettes, aubergines, rucola, knoflook en diverse kruiden in staan. Dus we hebben wel iets van een tuintje.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen