maandag 9 december 2013

Begroting 2014

Voor 2014 hebben we heel wat plannen en veranderingen voor ogen. Dus hebben we voor het eerst een begroting gemaakt, voorgaande jaren gebruikte we een overzicht van onze vaste lasten en dat werkte prima voor ons. Naast een overzicht wat er elke maand betaald moet worden staat een lijstje met periodieke vaste lasten denk aan gemeente belastingen, onderhoudscontracten en water etc. Door de alle veranderingen die we graag willen komend jaar waren we het overzicht een beetje kwijt en besloten we een nieuw overzicht te maken. Een nieuwe begroting.

Voordat we eraan begonnen stelde we onze doelen vast. Dat zijn er twee geworden we willen komend jaar rond komen van het salaris van manlief. En we willen 10% aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek.

Vooral het eerste doel brengt heel wat veranderingen mee. Alle vaste lasten die ik nu betaal zullen dus verschuiven naar de rekening van manlief. Dat hebben we eerst aangepast in het overzicht, en je raad het al, waar we eerst onder aan de streep mooi uit kwamen stond nu een dikke min. We hadden de bedragen aangehouden van 2013. Door overstappen van zorgverzekering en bezuinigen op energie zullen er wat maandlasten veranderen. Nadat we dat hadden aangepast stond er nog steeds een min. Er werd met budgetten geschoven en gepuzzeld en bedacht wat we echt belangrijk vonden. we kwamen tot de conclusie dat helemaal rond komen van het salaris van manlief best zou kunnen maar dat we dat niet ten koste willen laten gaan van alles.

We hebben samen besloten dat we geen afstand doen van ons zakgeld. Een luxe, ook luxe dat we er voor kunnen kiezen ons zelf dat te gunnen. Als het zou moeten dan kunnen we zonder. Maar we moeten nu niet. En willen dat niet.

Beide hebben we 75 euro zakgeld in de maand, we kopen daar onze kleding van. Manlief is gek op gadgets die koopt hij daar ook van, ik betaal er mijn bibliotheek abonnement van, dit jaar gekregen van manlief heel erg lief! Cadeautjes voor elkaar en uit eten, dagjes weg enz. Ons potje voor luxe, vrij te besteden aan wat we op dat moment belangrijk vinden heerlijk luxe en een stukje vrijheid.

Verder het spaargeld voor de kinderen. We sparen per kind 50 euro per maand, goed dus voor 100 euro per maand. Ja dat zouden we kunnen stoppen maar hierbij ook de afweging. We vinden het belangrijk om te sparen voor de kinderen. We kunnen nu sparen voor ze dus laten dat ook door gaan. We willen graag rond komen van het salaris van manlief maar we moeten niet. Zodra we echt zouden moeten stoppen we met het sparen voor de kinderen.

En dat brengt ons tot het plaatje waar we erg blij mee zijn. Mocht ik mijn inkomen (uitkering) kwijt raken dan komen we rond. Ja dan moeten we luxe in leveren maar voor wie zal dat niet het geval zijn als er een inkomen weg valt? De vaste lasten kunnen we dan goed betalen en dat geeft rust.

Ons tweede doel van 10% aflossen op het aflosvrijedeel van onze hypotheek is ook heel erg haalbaar.
Doordat alle lasten anders ingedeeld zijn zullen de aflossingen van mijn inkomsten gedaan worden.
100 euro sparen voor de kinderen en 150 euro zakgeld totaal 250 euro. De rest gaat hopelijk in hypotheek.  Het geeft rust en een tevreden gevoel. Laat 2014 maar beginnen wij zijn er financieel klaar voor!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten