dinsdag 14 juli 2015

update glutenvrij

Begin mei ben ik begonnen om glutenvrij te eten. In het begin was het nog erg zoeken naar een alternatief voor de boterham. Inmiddels gaat dat een stuk makkelijker en ben ik er middels vallen en opstaan achter gekomen dat ik niet enkel last heb van de gluten. Het gaat voornamelijk om de granen in het algemeen. Zo reageert mijn lichaam ook heel heftig op havermout ik krijg daar super buikpijn van en hele erge buikkrampen. Ook op quinoa wat ik regelmatig gebruikte als vervanger voor de macaroni reageert mijn lichaam niet goed. Behalve buikpijn zwel ik ook helemaal op, het is dan niet alleen een opgeblazen gevoel ik ben letterlijk opgeblazen. En zo neem ik elke keer baby stapjes in het elimineren van producten waar ik wel en niet goed op reageer.

In het glutenvrije schap vond ik een speciale müsli van het merk eat Natural ik las de ingedientenlijst en dat zag er allemaal veel belovend uit. Ik nam de verpakking mee om uit te proberen. Die middag had ik flinke trek en besloot een kom müsli te maken. Een flinke hand mengde ik door de soja yoghurt heen en het smaakte me goed. Een kleine euforie over viel me want dit smaakte wel naar meer. Fijn ik heb iets gevonden wat zou kunnen dienen als een smakelijk ontbijt. Helaas had ik iets te vroeg gejuicht. Mijn tong begon te branden ik kreeg een soort gevoel van blaar vorming. Ook zwol binnen enkele minuten mijn tong op. Dat dit niet goed was had ik al snel door.  Wat was ik Blij dat manlief thuis was die nam contact op met de huisarts en ondertussen plukte ik de tassen van de kinderen van de kapstok en zette de jongens voor de deur bij mijn schoonouders die gelukkig slechts 6 huizen verder op wonen! Door de gezwollen tong kon ik nog amper wat zeggen. Ik gebaarde naar mijn schoonmoeder tot ziens en stapte snel in de auto die manlief inmiddels voor had gereden. Met gepaste spoed gingen we naar de huisartsen post. Het ademhalen ging ook steeds moeizamer. Toch wist ik rustig te blijven iets waar ik me nog steeds erg over verbaas. Toen we aan kwamen bij de huisartsenpost stond de arts al klaar. Ze beoordeelde en handelde snel door middel van een ( tavegil) injectie. De injectie werd snel en vakkundig gezet daar had ik geen last van maar die vloeistof! Auw! Wat deed dat zeer zeg het brandde ontzettend. Ook kreeg ik een dosis met prednison. Langzaam maar zeker voelde ik de zwelling afnemen en kreeg ik meer lucht. Ik mocht plaats nemen in de wachtkamer en zou met een half uur terug naar binnen geroepen worden.

Het duurde allemaal wat langer dan het half uur omdat er een spoed geval tussendoor kwam. Druk kon ik me er niet overmaken ik was allang blij dat ik me beter begon te voelen. Als advies kreeg ik om geen ingrediënten meer te eten die op de verpakking staan tot er duidelijkheid is wat de allergische reactie veroorzaakt heeft. Ik kreeg een aantal tabletten tavegil mee die ik de volgende dagen nog moest slikken. En het advies om me de volgende dag bij mijn eigen huisarts te melden om een plan van aanpak te bespreken.

Wij keerde huis waarts en de volgende dag bezocht ik onze eigen huisarts. Die gaf me een verwijzing mee voor de allergoloog waar ik inmiddels een afspraak gemaakt heb voor eind augustus. En een recept voor een epipen. Omdat dit soort allergische reacties vaak elke keer erger tot uiting komen. En aangezien we eerst moeten uitzoeken wat er precies die reactie veroorzaakt heeft leek het de huisarts een goed idee dat ik ten alle tijden een epipen bij me zou hebben mocht het weer mis gaan.

Eerlijk is eerlijk de schrik zat er goed in. De dagen erna was ik steeds angstig als ik iets at. Ik zal toch niet weer een reactie krijgen? Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van. Maar mijn arm waar de injectie in gezet is doet nu nog steeds pijn. Het is nu enkele weken later en de huisarts gaf aan dat de spier waarschijnlijk beschadigd is en dat de pijn vanzelf over zal gaan maar dat het wel even kan gaan duren.

Verder voel ik me met mijn granen vrije dieet een stuk beter. Mijn buikpijn is zo goed als verdwenen. Normaal reageren mijn darmen ook heel erg op stress. Nu had ik onwijs veel last van zenuwen toen mijn verstandskies getrokken moest worden maar mijn darmen waren deze keer rustig! En dat was heel erg fijn. Dus al met al werkt dit voor mij goed.

6 opmerkingen:

 1. Oh dat lijkt mijn verhaal wel! Ik loop nu ook altijd met een epipen op zak en heb ook toen twee van die pijnlijke injecties gekregen. De allergoloog kon geen gekke dingen vinden. W.s ben ik alletgisch voor wat E stofjes.....zucht.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. E stofjes, jeetje zoek dan maar eens uit welke het geweest is! Heb je na de eerste keer nog een reactie gehad?
   Mijn vermoeden is boekweit, dat kan een kruis allergie zijn op graspollen. Het kan ook door sporen van noten zijn dan word de zoektocht welke noot het geweest is.

   Ik ben een paar jaar geleden naar de kno arts geweest die heeft toen al testen gedaan en daar kwamen een hoop bomen en gras uit maar ook katten, eenden, appel. Tegenwoordig heb ik ook last van paprika, aubergine en tomaat. Dus de reactie van mijn lichaam veranderd wel. Ik wacht de testen wel af. En tot die tijd ben ik erg voorzichtig met wat ik eet.

   Verwijderen
 2. Ik heb het nu een paar keer gehad. De eerste keer was na een tandarts behandeling. Allergie op het ontsmettingsmiddel. De tweede keer op een antibiotica, de derde keer op walnoten, ben ik volgens de test niet allergiscch voor maar reageer ik wel op. De vierde keer op gember, toen kersen thee en de laatste keer w.s. door gehakt met een E stofje er in. Ik loop nu ook meg een epipen. Plus twee soorten medicijnen. Vochtafdrijvende omdat als ik een reactie krijg er vocht ophoopt tussen de weefsels in mijn mond, wangen en tong. Het gekke is dat ze niet kunnen vinden waar ik allergisch voor ben. Ik moet mijn voedingspatroon zo aanpassen dat ik geen voedingsstoffen bij elkaar eet die allergen vrijmaken. Geen kaas ,et tomaat, geen vis met spinazie ect lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vreselijk, bleeeh, ik leef met je mee, want ook ik ben niet helemaal hypo-allergeen zeg maar... En ook ik kan geen gluten en geen haver verdragen.Glutenvrije biologische producten die ik heel fijn en lekker vind koop ik bij www.glutenreewebshop.com.
  Dat is trouwens gewoon een Nederlandse webwinkel. Hier koop ik de/het allerlekkerste macaroni, poffertjesmeel, pannenkoekmeel en de granola is goddelijk! Wel prijzig, maar echt goede kwaliteit en ik ben er nog nooit ziek van geweest! Misschien ook iets voor jou? Sterkte en succes!

  BeantwoordenVerwijderen