donderdag 3 juli 2014

creditcard

Soms hoor of lees ik wel eens over een creditcard. De eerste gedachte die dan altijd bij mij op komt is waar heb je die voor nodig? En wat is het eigenlijk?

Het schijnt een heel handig kaartje te zijn waar je op Krediet iets kunt kopen. Als je aan het einde van de maand de gehele rekening/ het bedrag terug betaald aan de creditcard maatschappij is dit meestal renteloos, mocht je het niet terug kunnen betalen in een keer dan kun je er voor kiezen om verspreid terug te betalen. En dan natuurlijk wel tegen een bepaalde rentepercentage. Ik krijg er de kriebels van als je iets koopt op afbetaling. Het voelt niet goed.  Iets kopen waar je het geld niet voor hebt op dat moment kan beter worden uitgesteld. Dat is ook iets wat ik altijd heb mee gekregen van huis uit. Eerst sparen dan kopen. Daarbij kost het hebben van een creditcard elke maand geld. Nee ik zie er het nut niet van in.

Mochten wij ooit ergens terecht komen waar we uitsluitend met een creditcard kunnen betalen zullen we terplekke een oplossing bedenken. Ook voor het boeken van vakanties is er altijd wel een om weg te vinden om het te kunnen boeken zonder een creditcard. En mocht er echt nood zijn en onze buffer niet toe rijkend dan is er hopelijk een familie lid waar we renteloos het bedrag kunnen lenen.

Heb jij een creditcard? Waar gebruik je die dan voor? En wat betaal je voor de credit card? En zou je zonder kunnen of willen?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb een Visa kaart via de ANWB, kost ongeveer 12,00 euro per jaar. Ik betaal er o.a. de tolwegen mee in Frankrijk, dan zijn de rijen korter.
  Ook koop ik er grote dingen mee zoals laatst een wasmachine en bijkomend voordeel is dat het dan tijdens transport verzekerd is, maar weet niet of dat overal zo is.
  Geld opnemen in binnen en buitenland kan maar je betaalt kosten voor, of je stort ruim voldoende saldo voor je vakantie.
  Voor nederlandse webwinkels gebruik ik hem nauwelijks dat kan meestal met IDeal, buitenlandse is het wel weer handig voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een visacard en ik stort daar automatisch gedurende het hele jaar iedere maand een vast bedrag op. De card gebruik ik om vakanties en vliegtickets te boeken, de Franse tolwegen te betalen, soms ter plekke een camping te betalen, een auto in het buitenland te huren, als ik iets in China of een patroon in de USA koop. Voor mij zijn er dus genoeg redenen om zo'n kaart te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op reis in het buitenland. Veel hotels kun je alleen reserveren met een creditcard. Idem auto huren. Aankopen in het buitenland via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een Bijenkorf Mastercard (12,50 euro p.j.) en gebruiken het als een tweede betaalpas, maar betalen elke uitgave wel altijd binnen drie weken (anders ca. 15% rente!) terug.
  Soms is het gemakkelijk om uitgaven een paar weken uit te stellen. Verder zijn sommige webwinkels aangesloten bij haalmeeruitjecard.nl, waarbij wij cashback, oftewel geld terugkrijgen op aankopen. Daarnaast sparen wij punten, die wij bij de Bijenkorf kunnen inwisselen voor korting op aankopen. Mijn man haalt daar graag zijn overhemden en spijkerbroeken. Om het sparen sneller te laten verlopen betalen wij sinds kort ook onze tankbeurten met de creditcard.
  Wij doen geen budget onverantwoorde aankopen ermee en zolang wij alles op tijd terugbetalen, is er niets aan de hand. Met elektronisch bankieren zijn betalingen gemakkelijk van tevoren in te plannen, zodat wij deze niet kunnen vergeten.
  Hartelijk groet, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bedankt voor jullie reacties! Wat leuk om meer inzicht te krijgen wat een creditcard nu precies is. ik wist namelijk niet dat je er ook geld op kan zetten! dat je kunt sparen voor punten en/of kortingen kunt krijgen. de kosten die ik voorbij zie komen voor een creditcard vind ik erg mee vallen, gemiddeld 1 euro per maand. De hoge rente van 15% daar schrik ik dan wel van. ik wist dat het hoog zou zijn maar 15% had ik niet verwacht. Voor ons zelf zie ik er (nog) de meerwaarde niet van om er een aan te schaffen. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen