maandag 11 november 2013

Extra aflossen

Dit jaar hebben we ons maximale bedrag afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek. We mogen per Leningsdeel 10% aflossen. Omdat we nog wat extra geld hebben gespaard twijfelde we of ook op de spaarhypotheek zouden gaan aflossen of dat we wachten tot januari en weer voor de 10% aflossingsvrij zullen gaan.

We legde het onze adviseur voor en die ging uit zoeken op welk nummer er gestort moest worden in de spaarhypotheek. Dat konden we volgens hem niet zelf. Omdat het voor een spaarhypotheek anders in elkaar zit. Nou ja goed dan, als hij het zegt zal het wel zo zijn. Na enkele mailtjes en telefoontjes kregen we na ( als zeg ik het zelf) een lange tijd eindelijk de juiste gegevens. Heeft ruim een maand geduurd. Tja de gegevens die we kregen had ik zelf ook al. Het enige verschil was het Leningsdeel nummer en de rest zou precies het zelfde gaan als een extra aflossing op het aflossingsvrije deel.

Nu was ik van het weekend in overleg met manlief, wat is wijsheid, want ik twijfel nog steeds of het voor ons interessant is om af te lossen op het spaardeel. We besloten dat we maandag de bank zouden bellen met de vraag of het ook mogelijk is om extra boete vrij af te lossen op. Ons aflosvrije deel omdat we onderwater staan, want er zijn steeds meer en meer banken die mensen met een onder water hypotheek tegemoet komen. Die zelfde avond googlede ik nog even wat rond en kwam ik het volgende bericht tegen.Den Haag, 16 oktober 2013

Nationale-Nederlanden maakt het huiseigenaren mogelijk de hypotheekschuld boetevrij af te lossen tot de actuele WOZ-waarde van de woning. Of klanten nu willen aflossen uit eigen middelen of vanuit een schenking, Nationale-Nederlanden helpt al haar hypotheekklanten waarvan de actuele WOZ-waarde lager is dan de hypotheeksom. Door extra af te lossen komen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning meer met elkaar in evenwicht.
Deze maatregel gaat in op 1 november 2013 en geldt vooralsnog tot 1 januari 2015 voor alle hypotheekvormen bij Nationale-Nederlanden. Door extra af te lossen komen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning meer met elkaar in evenwicht en staat de woning niet meer ‘onder water’. Dat kunnen klanten doen zonder extra kosten. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om jaarlijks boetevrij tot 10% extra af te lossen.
Een klant die ‘onder water’ staat met de hypotheek, loopt meer dan gemiddeld risico om in de problemen te komen. Daarom is het verstandig om dit te bespreken met een financieel adviseur. De klant krijgt hierdoor beter inzicht in de risico's en mogelijke maatregelen. Samen met een adviseur kan een klant bepalen wat, gezien zijn persoonlijke financiële situatie, de beste oplossing is.

Dat telefoontje naar de bank hoeft dus niet meer, we mogen dus extra boetevrij aflossen. Daar zijn we dus erg blij om en zullen dus ook een extra aflossing gaan doen. Echter wat mij dwars zit aan dit hele verhaal. Onze adviseur had dit toch ook moeten weten? Misschien weet hij het ook wel. Dan was het wel netjes geweest ons er even op te wijzen. Ik denk dat we vandaag daar maar een telefoontje aan gaan wagen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten