donderdag 28 juli 2016

Armoede

Armoede is vaak dichterbij dan je denkt.

Zo ook bij een gezin bij ons in de wijk. Hoe meer ik mijn ogen er voor opende hoe meer kleine dingen mij op vielen. Het zijn meestal de kleine dingen in een gesprek. Want er is schaamte heel veel schaamte.

Hoe vaker wij een praatje maken met elkaar hoe opener ze worden. Af en toe passen wij op, op het meisje uit het gezin. Moeder heeft een eigenbedrijf en werkt daarnaast in loondienst. Vader heeft na het faillissement van zijn eigen bedrijf heel wat uitzendwerk gedaan met tussen posen van werkeloosheid. Nu lijkt hij op zijn plek te zitten en heeft een jaarcontract. De opluchting die de moeder daardoor had was ongekend. Er moet heel veel gewerkt worden om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De schulden van het faillissement zijn hoog.
Ze vertelde me dat ze soms een tas met boodschappen ontvangt van haar ouders om maar eten op tafel te kunnen zetten. Dat ze regelmatig een boterham eten s avonds en dat ze zeer dankbaar is dat hun dochter regelmatig een warme hap bij ons mee mag eten. Op de dagen dat we oppassen.

Net voor de vakantie was er een groot probleem. Ze werden door school op het matje geroepen dat dochter al een jaar naar school was geweest, gebruik had gemaakt van allerlei faciliteiten zoals schoolreisje, uitstapjes, museum, sinterklaas en kerst viering maar dat de vrijwillige ouderbijdrage van 35 euro per jaar nog niet was betaald. Boos en verdrietig waren ze want waar moesten ze het geld vandaan halen? Op school werd er gedreigd met het feit dat dochter niet meer mee mocht doen met deze extra dingen in het lesprogramma. Ik heb het heel erg met ze te doen maar oplossen kan ik het niet voor ze. Want als ik er voor kies om deze rekening te betalen wat lost dat dan op?

Een tijd lang heb ik zitten te denken wat ik kan betekenen. Ik ben echt van mening dat rekeningen betalen voor hun echt de oplossing niet is. Maar ik kan natuurlijk wel de dochter zo nu en dan even uit de situatie halen. Vakantie en uitjes zit er voor het meisje niet in. Ouders werken de vakantie door. Want eerst moeten alle achterstanden en schulden weg gewerkt worden. Logisch, maar voor hun dochter is het niet leuk.

Vlak voor de vakantie besloten manlief en ik een uitje te plannen waar we het meisje mee nemen. We prikte een datum en heel voorzichtig vroeg ik de moeder of we haar dochter in de vakantie die dag mee mochten nemen? De blik in haar ogen was onbetaalbaar. Ja natuurlijk mag dat! Wat leuk en wat lief dat jullie dat willen doen. Wat zal ze genieten die dag. Maar ik hou het wel geheim voor haar hoor! Want als het niet door gaat is de telleurstelling zo groot. Nog een paar nachtjes en dan is het zover! Wij hebben er zin in.

Zien jullie wel eens armoede in jullie omgeving?

maandag 25 juli 2016

1e vakantie week

De eerste vakantie week zit er inmiddels al weer op en wat is er hier in huize blogaanmnbeen weer een hoop gebeurd.

nieuwe aansluitingen
Ging ik met manlief en de jongens op Pokemon jacht. Gelukkig is het nieuwtje er inmiddels vanaf en vinden zoontjes naar de speeltuin weer veel leuker.

kregen we een brief van het incassobureau. Waar ik inmiddels zelf nog maar eens over gebeld heb met de belastingdienst die mij helaas niet meer konden vermelden en helaas ook nog geen update konden geven van Het dossier. Maandag weer bellen.

Was het woensdag zo heet dat de stratenmaker ons belde hij een dag later met de tuin zou beginnen. Brachten we de jongens toch naar oma die een dag zou oppassen en haar tuin helemaal verbouwd had tot zwem en speel paradijs. Had manlief middagdienst waardoor ik een dagje helemaal voor mezelf had. Ik besloot er een ultiem rust dagje van te maken. heerlijk lang uit op de bank met een Netflix filmpje. Blijkbaar was ik veel vermoeider dan ik dacht want het einde van de film heb ik niet gezien en opende pas enkele uren later mijn ogen.


wasmachine klaar voor gebruik
Had manlief het super druk en heeft naast zijn ploegendienst de wasmachine weer aangesloten op zolder. Elektra is in gefreesd en de waterleiding weg gewerkt de vloer is verstevigd met osb platen. De kanjer!








Zijn de stratenmakers op donderdag begonnen met het leeg halen van de voor en achter tuin. Alleen al door het leeg halen is het ontzettend opgeknapt.

voortuin voor de werkzaamheden.
voortuin leeg gehaald.
Vrijdag is de achtertuin betegeld. We kunnen dus weer heerlijk van de tuin genieten met het mooie weer. Nu nog even brainstormen waar ik planten bakken wil en met welke planten of bloemen.


Achtertuin, uitgevlakt.
achtertuin met tegels!
Savonds gingen we bij familie puppy knuffelen. De kleine beestjes zijn nu al bijna 6 weken oud, heel bewust hebben we gewacht met een bezoekje tot we zeker wisten dat ze allemaal een nieuw baasje hadden gevonden. Want ik heb nou eenmaal een zwak voor Franse bullen. Ze zijn zo leuk! En lief en kunnen onwijs hard snurken en puppy's zijn altijd te leuk, te schattig en om op te vreten! Ja natuurlijk ook als ze oud en bejaard zijn vind ik ze nog net zo leuk onze bull is vorige week 8 geworden. En ik denk dat ik onze oma bull niet blij maak met een klein speelmaatje in huis. Alhoewel.

Toen we daar op visite waren kwam steeds dezelfde pup naar me toe. Heerlijk zacht en knuffelig en nog zo super stuntelig. Ik maakte een grapje dat ik de pup mee zou nemen onder m'n t shirt. Toen familie aangaf dat dit beestje nog opzoek was naar een nieuw baasje. Maar ze hadden toch allemaal al een baasje? Ja maar er was geen klik met deze mevrouw en de manier hoe ze met het hondje omging voelde niet goed wat familie had doen besluiten om een ander geschikt huisje te zoeken.


natuurlijk mag de droogmolen niet ontbreken.
Ow wat wilde ik dat graag. Over een paar weken het hondje een thuis te kunnen geven. Lang heb ik er met manlief over gesproken. Want is dat wel verstandig? Want een jonge hond zit vol energie en heeft ook op mijn slechte dagen veel aandacht nodig. Natuurlijk kunnen de kinderen dan spelen met het beestje maar een wandeling kunnen ze niet zelfstandig maken. Onze oma bull vind het allang best als ze een dag haar blaas alleen even leegt aan de overkant op het veldje. Zonder een rondje om. Die vervult haar dagen voornamelijk met slapen.

Het is natuurlijk wel een buitenkansje, het hondje is in onze favoriete kleur. We weten wie de ouders zijn, weten dus de herkomst en voor enkel de vergoeding van de onkosten mogen wij het beestje mee nemen. Zeer voordelig dus. Mijn bullen hart klopt zeker sneller bij het zien van dat kleine hummeltje maar ja wat is wijsheid...

Zaterdag was een dag met een terugval. Smiddags begon voor de 3e keer mijn gezicht te tintelen en hangen en ja hoor daar was wederom een hemiplegische migraine aanval. Vorige keer heb ik het heel bewust niet gemeld op het blog ik hoopte zo dat het zou over waaien. De huisarts noemde het zorgwekkend dat het op een kort termijn weer gebeurde. Gister melde ik mij weer bij de huisartsen post en maandag mag ik weer een bezoekje brengen aan mijn eigen arts. De medicatie die ik de 2e keer kreeg zorgt ervoor dat de aanval minder heftig is. De hoofdpijn zakt sneller af en hield gelukkig geen 3 dagen aan. Ook kwam het gevoel een stuk sneller terug in mijn gezicht. Dus ook gister nam ik een migraine pil en zakte al snel de hoofdpijn weg. Het gevoel is ook terug in mijn gezicht het voelt alleen nog wat dof aan en ik heb een wattig hoofd. Door deze aanval denk ik dat ik het antwoord heel duidelijk heb gekregen dat het niet verstandig is om de pup in huis te halen. Hoe graag ik dat ook zou willen.

Hoe was jullie week?









dinsdag 19 juli 2016

Incassobureau

Daar lag vanmorgen compleet onverwacht een brief van het incasso bureau bij ons op de mat.
Het eerste wat ik dacht was die is vast verkeerd bezorgd, want wij hebben helemaal niets met een incasso bureau te maken. Nadat ik wat beter keek bleek het wel aan ons geadresseerd te zijn.

Toen ik de brief las zag ik dat het ging om een rekening voor de belastingdienst. Een rekening waarvan ik bijna zeker wist dat ik die betaald had. Dus ik controleerde mijn internetbankieren en speurde naar de betaling en ja hoor daar zag ik hem staan. Overgeboekt naar de belastingdienst op 3 juni. Op de brief stond ook een telefoon nummer vermeld en ik besloot er een telefoontje aan te wagen.

Ik zette eerst een kop koffie en zocht de papieren bij elkaar. Legde pen en papier klaar en vertelde de kinderen dat ze met hun vriendjes maar even in de speeltuin of in de achtertuin moesten gaan spelen omdat mama even een heeeel belangrijk telefoontje moest plegen.

Na het doorlopen van het een mega keuze menu kreeg ik toch eindelijk een echt persoon aan de lijn. Ik vertelde dat ik de brief had ontvangen en dat ik naar mijn idee de rekening in juni al voldaan had. Omdat te controleren had hij een aantal gegevens nodig. Mijn bsn nummer, het bsn nummer van manlief. De betalings gegevens. Na het opnoemen van de betalingsgegevens kwam al snel het probleem boven water.

Ik had inderdaad keurig de rekening betaald alleen een verkeerd betalingskenmerk gebruikt waardoor het bedrag of in een verkeerd potje beland is of een rekening van een ander persoon heb betaald. Tja en nu dan? Meneer stelde me gerust door te zeggen dat dit wel vaker voorkomt en dat ze hier een procedure voor hebben. Er word een onderzoek ingesteld om uit te zoeken waar de betaling terecht is gekomen. Dan gaan ze bepalen of het nodig is om het bedrag te stoneren of dat ze het bedrag door sluisen naar het juiste potje. Dit kan echter wel enige tijd duren.

Maar wat doe ik dan met de rekening van het incasso bureau? Moet ik die betalen? Hij had daar niet direct antwoord op en zette mij in de wacht. Al snel kon hij mij uitstel van betaling aanbieden van 4 maanden. Ja graag. Hij vertelde mij dat er slechts 1 maal een uitstel van betaling aangeboden kon worden en dat er verder in de toekomst voor deze aanslag geen andere betalingsregelingen meer getroffen kunnen worden.

Dus ik vroeg hem wat te doen na die 4 maanden? Nou dan mag ik hopen dat wij inmiddels achter haalt hebben waar het geld terecht is gekomen en de rekening kunnen verrekenen. Hij zegt op dat moment vervalt ook de uitstel van betaling. Want de rekening hebben jullie in principe voldaan alleen met een verkeerd betalingskenmerk.

Ok hoe nu verder? U word over 2 werkdagen terug gebeld door een medewerker met een update over u dossier. Binnen 15 werkdagen ontvangt u een brief over de post met acceptatie van de betalings uitstel. En verder wil ik u een hele fijne dag wensen mevrouw. Maakt u zich vooral geen zorgen wij gaan dit oplossen. U ook een hele fijne dag belastingdienst medewerker en bedankt!

Hebben jullie wel eens zo'n fout gemaakt? Hoe is dat afgelopen? Waar ik vooral heel nieuwgierig naar ben is hoe lang heeft het geduurd voordat het was afgerond?

zondag 17 juli 2016

Pokemon go

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan, een nieuwe rage op game gebied. Pokemon go.

Vorige week was mijn broertje op visite en die kon via een omweg de app installeren op zijn mobiel en liet aan oudste zoontje zien dat hij een Pokemon kon vangen op zijn telefoon. Nou dat wilde zoontje ook wel. Zelf zag ik het niet zitten om allerlei fratsen uit te halen om een spelletje te installeren op mijn mobiel. Dus ik zei dat hij geduld moest hebben tot de app te downloaden was in de playstore.

Gister kwam het spel uit in Nederland en sindsdien is het mogelijk om het te downloaden in de play store. Dus was het moment eindelijk daar voor zoontje om het spel te kunnen spelen. Jammer maar helaas was er een hackers groep actief en was het niet mogelijk om het te spelen.

Maar vanmorgen werd zijn geduld dan beloond en kon hij in Pokemon go. Samen met zoontje wandelde ik een rondje in de wijk en ving hij een Pokemon. Zoontje dol gelukkig. Thuis liet hij het trots zien aan jongste zoontje en tja die wilde natuurlijk ook pokemons vangen. Manlief die vandaag vrij is downloade de app ook en smiddags na de lunch gingen we een rondje park.

Daar gingen we dan als gezin op Pokemon jacht. We hadden enorme lol helemaal toen we als twee teams tegen elkaar gingen vangen. Oudste zoontje wilde in mijn team want ja hij had immers al 1 Pokemon gevangen op mijn telefoon. Halverwege viel helaas mijn internet verbinding weg en kon ik niet verder in het spel. Dus op dat moment kreeg manlief een voorsprong en besloot oudste zoontje dat hij mijn team verliet en bij manlief ging want ja hij wilde natuurlijk wel winnen. Jongste zoontje vond het zielig voor mij en die kwam in mijn team. Ach allemaal prima want we hadden plezier.

Het is best grappig bedacht dat je echt naar buiten moet om het spel te kunnen spelen. We kwamen aardig wat mensen tegen die met hun mobiel de pokemons aan het vangen waren. Wat daar vooral bij opviel was dat het geen kinderen waren die het speelde maar allemaal jongeren en volwassene.

Hebben jullie het spel al geprobeerd? Zo ja, want vind je er van?


vrijdag 15 juli 2016

Vakantie!!!!

Eindelijk! Ja zo voelt dat echt. Hebben de kinderen vakantie.

Op het moment dat de jongens uit school kwamen stormde ze naar buiten en werden hun tassen bij mij in mijn handen gedrukt. Normaal gesproken mogen ze de tassen zelf dragen dus ik vroeg ze waarom ik die tassen nu in mijn handen had? Mama wij willen nog spelen met een vriendje op het schoolplein. Aaaaa toe, mag dat?

Prima jongens het is vakantie. Daar zat ik dan samen met de moeder van het vriendje heerlijk op het schoolplein in de zon. Het vriendje was iemand waar ze nog niet eerder mee gespeeld hadden maar waar mee ze duidelijk heel veel lol hadden. Om 1 uur vond ik het genoeg en namen we afscheid. Op naar huis voor een boterham.

Thuis werden de gordijnen dicht gedaan en plofte de jongens op de bank. Mama mogen we bioscoopje spelen? Ja natuurlijk mag dat. Welke film? Nee ik wil gewoon televisie kijken. Uitgeteld op de bank liggen ze nu, oudste is zelfs in slaap gevallen. Zo moe en duidelijk toe aan vakantie.


woensdag 13 juli 2016

laatste loodjes

Het is de laatste week voor de zomervakantie. Nog een paar dagen en dan zijn de kinderen eindelijk vrij ik merk heel duidelijk dat de koek op is bij de jongens. Normaal gesproken staan ze tussen 5 en 6 naast hun bed te stuiteren. Klaar wakker en gereed voor een nieuwe dag. De laatste dagen krijg ik ze met moeite om half 8 uit hun bed. Naar school gaan willen ze niet want ze zijn zoooo moe.
Uit school word er niet buiten gespeeld maar hangen ze op de bank. Misschien is het nog een staartje van het ziek zijn van vorige week?

De dagen op school zijn gevuld met veel leuke dingen. De musical kijken van groep 8. Een spelletjes ochtend. Vandaag naar een grote speeltuin.Vooral veel spelen en geen lesstof meer. Ik merk duidelijk aan oudste dat hij de lesstof mist. Hij pakt s 'avonds zijn lees boekje om mij voor te lezen en wil zelf niet voorgelezen worden en de smartgames komen weer uit de kast. Jongste mist de structuur bij het weg brengen hangt hij huilend aan mijn been en zegt me dat hij me mist. Ik geef hem een knuffel en draag hem over aan de juf. Maar nog voor ik het schoolplein af ben rent hij me hard huilend achterna. Hij mist me zo en vind me lief. Nog even en dan is het vakantie. Dus hup naar school en tot straks!

Zo in de laatste school week worden de ouders ook aan het werk gezet. Voor elk kind staat er een bak klaar op school met speelgoed wat thuis schoongemaakt mag worden. Voor ons stond er een bak met auto's klaar en een mega bak vol duplo. Dus heb ik mij gister heerlijk vermaakt met de duplo. Ik liet het bad vol lopen en heb daar de duplo in gewassen. Vervolgens de blokjes stuk voor stuk op een handdoek op de vloer gelegd zodat het goed kan drogen. Ik waande me weer helemaal terug in mijn jeugd en speelde een potje duplo Tetris.

Wij tellen af, nog 3 dagen!
Tellen jullie ook al af, of hebben jullie al vakantie?

maandag 11 juli 2016

Zonder wasmachine

hip vintage behang
Nu manlief is begonnen op de zolder heb ik geen wasmachine aansluiting meer. Wat?!? Ja dat lees je goed geen wasmachine aansluiting. Eerlijk is eerlijk geen wasmachine en een gezin is nogal een ding.


Het plafond heeft zijn beste tijd gehad.
Normaal draai ik elke dag een wasje. Op het moment dat ik wakker word en ben aangekleed loop ik eerst naar zolder om een was aan te zetten. Dat was precies wat ik vanmorgen ook wilde doen. Ik stond in de badkamer en zag dat de wasmanden uit puilde en ik liep al met mijn wasmand onder m'n arm de zolder trap op tot ik me realiseerde o ja, geen wasmachine.


plafond platen er uit aan de voorzijde.
voorzijde voor zolder.
De waterleiding liep namelijk over mijn hele zolder muur langs de trap. Mocht je je verstappen op de trap probeer je, je uit reactie altijd vast te grijpen. Wij zagen het al gebeuren dat iemand uit reactie zich probeerde staande te houden aan de waterleiding, dan is de ravage niet te overzien. Dat moest dus anders.
Eerst sloopte manlief de plafond platen weg op de voorzolder en verwijderde de isolatie. De laminaatvloer op de voorzolder werd afgevoerd ivm, oud, stuk en niet onze smaak. Hij koppelde de waterleiding af en zaagde de vloerplanken open. De buis die hij van de muur afhaalde kon hij hergebruiken en buigen zodat deze leiding onder de vloer paste. De waterleiding heeft hij geïsoleerd en daarna de vloer weer dicht gemaakt. Op de vloer heeft manlief de leiding getekend met een water vaste stift. Mocht je er ooit weer bij moeten dan kun je snel zien waar de leiding loopt.

isolatie verwijderen  en laminaat vloer
gat in de vloer en
 leiding op maat maken

Op het moment dat de vloer dicht was en manlief gezellig met mij een kop koffie dronk bedacht hij dat de vloer weer open moest omdat hij was vergeten het elektra om te leggen. Het elektra voor de wasmachine ging namelijk via een kabelgootje over het plafond. Misschien wel praktisch maar niet mooi. Nog even geduld dus voor dat de wasmachine weer is aangesloten.
Vloer dicht, voor even.


Hoe lang zouden jullie zonder wasmachine kunnen?


 









zondag 10 juli 2016

Anoniem reageren

De mogelijkheid om anoniem te reageren heb ik vanaf de 1e dag dat ik mijn blog heb uitgezet. Op vele andere blogs zag ik regelmatig vele nare reacties voorbij komen en die waren dan meestal geplaatst door een anonieme reageerder. Dit wilde ik graag voorkomen. ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog nooit een nare of kwetsende opmerking heb gehad.

Omdat het mij opvalt dat mijn berichtjes zeer regelmatig gelezen worden dacht ik dat het misschien tijd word om het anoniem reageren mogelijk te maken. De komende tijd is het dus mogelijk om ook zonder account reacties achter te laten. Bevalt het me niet dan kan ik het natuurlijk altijd weer terug veranderen.

Verder heb ik ook de woordverificatie uitgezet, blijkbaar stond die ook aan? Hiervan was ik mij niet bewust. Zelf vind ik dat altijd erg vervelend om een reactie achter te laten op een blog waarbij om een woordverificatie gevraagd word, hierdoor wil ik de gene die de laatste jaren gereageerd hebben nogmaals hartelijk bedanken voor de lieve reacties die jullie achter lieten. En vooral ook de moeite namen om te reageren.

Bedankt!

zaterdag 9 juli 2016

Kinderziektes

Stiekem gingen wij er vanuit dat de jongens een griepje onder de leden hadden. Oudste zoontje klaagde wel over een zere mond en we zagen ook dat zijn mond vol zat met rode vlekken die later blaren werden. Eten wilde hij niet en drinken deed ook zeer. Omdat hij veel aan het spugen was dacht ik dat de boosdoener was. Een dag later kwamen er ook vlekjes op zijn handen en voeten. Het verspreide zich over zijn onderarmen en benen. Maar de koorts was weg en hij voelt zich ook weer prima op die zere blaren na.

Na de 1e dag koorts begon ook jongste te klagen over een zere mond, bij hem zag ik al snel die zelfde blaren en ook op zijn handen, voeten en armen verschijnen die zelfde plekjes met blaren.

Toen ik vrijdagmiddag oudste van school haalde stond ik te kletsen met een andere moeder die mij vertelde dat er een kinderziekte heerste op het kinderdagverblijf (die bij de basisschool in zit). Ze vroeg of ik wel eens gehoord had van mond, hand en voet ziekte? Ik vertelde haar dat ik daar nog nooit van gehoord had en ze vertelde dat het een kinderziekte is waarbij de kinderen griepachtige verschijnselen krijgen en blaar vorming in de mond en op handen en voeten. Precies wat mijn jongens ook hebben! Helaas blijkt er weinig aan te doen te zijn. Gewoon uit zieken is het advies. De koorts houd meestal 2 tot 3 dagen aan en de blaren zullen een week later weer verdwijnen.

Hebben jullie wel eens van deze kinderziekte gehoord?

vrijdag 8 juli 2016

Dagje zee

Maandag nacht werd onze oudste zoon ziek, hoge koorts en spugen. Al snel voelde ik me ook niet lekker en kreeg ik ook koorts. Dinsdag bleef oudste zoontje thuis van school maar bracht ik jongste wel. Ook woensdag ochtend was oudste zoontje nog ziek thuis, zelf was ik gelukkig al weer opgeknapt.

Woensdag ochtend kwam de meneer van de dakkapel hij nam de maten van de te vervangen ramen  van de woonkamer en onze slaapkamer en maakte voor ons een totaal prijs. Manlief tekende de papieren en als het goed is word begin september de dakkapel geplaatst en de ramen vervangen. Ik haalde jongste zoontje om 12 uit school en oudste leek wel wat opgeknapt hij had trek in een boterham en zijn koorts was verdwenen. Omdat manlief die middag ook thuis was leek het ons wel wat om even uit te waaien op het strand. Ik pakte de tas in en we gingen op pad richting bergen aan zee. Voor de zekerheid hadden we een bak mee genomen in de auto voor oudste. De jongens hebben zich heerlijk vermaakt met het zoeken naar schelpjes en bouwen van een zandkasteel. Het was een heerlijke middag niet te warm en niet te koud op het strand. Toen we terug naar huis reden zei jongste mama dit was een hele leuke vakantie!

Donderdag was oudste weer helemaal opgeknapt en ging hij weer naar school. Samen met manlief heb ik een begin gemaakt met het leeg halen van de zolder. We zijn begonnen op de voorzolder. Wat een werk is het! De plafond platen heeft manlief er uit gehaald, de isolatie die er tussen zat was helemaal vol schimmel. Het afzuigsysteem van de badkamer bleek niet te zijn aangesloten. De pijp blies al het vocht zo de isolatie in. Gelukkig hadden wij het ventilatiesysteem al vanaf dag 1 los gekoppeld waardoor we een hoop ellende hebben kunnen voorkomen.

Ik heb heel wat foto's gemaakt van de spullen die we niet meer nodig hebben en erg in de weg liggen. Ik ga ze proberen te verkopen op marktplaats mocht dat niet lukken dan kan ik het altijd nog naar de kringloop brengen eind augustus. Hopelijk levert het een leuk zakcentje op voor in de vakantie.

Savonds kwam oma nog bij ons frietjes eten omdat opa een bedrijfsuitje had. Jongste zoontje werd al wat pieperig en hangerig niets was meer goed en echt trek had hij ook niet. Even over 6 lag hij dan ookal in bed. Op het moment dat we zelf naar bed gingen werd hij doorweekt van het zweet wakker, en ja hoor nu is jongste ziek. Ruim 40 graden koorts.

Vandaag ligt jongste dus ziek op de bank en duimen we maar dat hij net zo snel als zijn broer weer opknapt. Dan kunnen we straks in goede gezondheid de vakantie tegemoet zien.


dinsdag 5 juli 2016

Getekend voor de financiering

Gister hebben we de papieren voor de financiering getekend. Ik vind dat best wel spannend. Want vandaag of morgen word het bedrag bij geschreven op de rekening.

Voor morgen staat er een afspraak om de laatste puntjes op de i te zetten voor de dakkapel. Dan komt er iemand bij ons thuis om de lekke ramen op te meten. Als die juiste maten op papier staan kunnen we daar morgen ook voor tekenen en de dakkapel bestellen. Zoals het er nu voorstaat zal de dakkapel de 1e week van september geplaatst gaan worden.

Voor het vervangen van de dakpannen zijn we ook in contact met een bedrijf en die gaven aan dat als we de precieze datum hebben voor het plaatsen van de dakkapel dat ze ons een dag of 2 later inplannen in hun agenda. Wat materialen betreft zou dit maximaal 2 weken van te voren door gegeven moeten worden. Echter spreek ik liever ruim van te voren een datum af. Met wat speling er tussen mocht het uit lopen met de dakkapel. Planning technisch komt het allemaal wel.

Voor mijn eigen overzicht zal ik vandaag eens ons financieel plaatje aanpassen. Want we krijgen er natuurlijk door die PL een extra vaste last bij. Ik zal wat moeten gaan schuiven met de bedragen. Nu betaald manlief namelijk alle vaste lasten en reserveringen voor de zorg, gemeente belastingen enz. Dit gaat niet meer lukken als hij de rente + vaste aflossing moet gaan betalen komende maand.
Wij hebben gekozen voor een looptijd van 5 jaar waardoor het maand bedrag relatief hoog ligt. 373,73 euro. Als we er voor zouden kiezen om niet versnelt af te lossen is die 5 jaar nog te overzien. Niet dat we dat van plan zijn. Maar het voelt voor mij fijner dan 10 of zelfs 30 jaar.

Tot zo ver onze financiële update.

maandag 4 juli 2016

Leuke post

animorphia, Kerby Rosanes
Op de dag dat ik thuis kwam uit het ziekenhuis lag er een pakketje voor mij klaar.
Super blij was ik toen ik het openmaakte en zag dat het, het kleurboek was wat manlief voor mij besteld had. Al tijde wilde ik dat boek heel graag hebben. Wel een bepaalde druk bij een bepaalde drukkerij vandaan ivm met het type/ kwaliteit van het papier.

Wolfje voor wolfje
Manlief bestelde het boek via e bay en toen begon het wachten. Ruim 3 weken later viel het boek op de mat. De eerste paar keer bleef ik er maar door heen bladeren want met welke plaat zou ik beginnen. De eerste week werd dat sowieso niets aangezien mijn concentratie heel slecht was. Maar ongeveer 2,5 week geleden durfde ik het aan. Ik koos een plaat uit en kleurde steeds korte periodes. Zo begon ik met slechts 5 minuten wat ik langzaam aan kon uit bouwen naar een half uur.


mijn creatie
Ik vond het heel fijn dat mijn concentratie langzaam aan weer toenam. Ook merk ik dat ik door het kleuren heel rustig word. Ja, het is echt een hobby die bij me past. Nu mijn plaat af is, kan ik het niet laten om deze aan jullie te laten zien. Want ik ben daar stiekem best wel trots op.




zaterdag 2 juli 2016

Feest

Vandaag vieren we feest, manlief is namelijk gister 30 jaar geworden.

Heel even dacht hij de dans te kunnen ontspringen maar toch word zijn verjaardag gevierd. Want 30 is geen leeftijd die je mag overslaan. (vind ik). Dus hangen er slingers en ballonnen en staat er voor familie en vrienden koffie en gebak klaar.

Elkaar cadeaus geven hebben wij al een aantal jaar afgeschaft. Dat doen we alleen nog voor de kinderen als ze jarig zijn.

Toch kon ik het niet laten om niets te geven en heb ik kaartjes besteld voor de musical. We gaan in augustus een dagje met zijn twee naar Scheveningen voor de voorstelling. Ik heb gekozen voor een middagvoorstelling dan kunnen we daarna beslissen of we er nog een restaurant bezoekje aan plakken of naar huis gaan. Dit is afhankelijk van hoe ik mij op dat moment voel.

Ik wil manlief via deze weg nog van harte feliciteren en een hele fijne dag wensen!

vrijdag 1 juli 2016

Waarom wij kiezen voor een lening en er niet eerst voor sparen.

Op mijn vorige blogberichtje over het aanvragen van de financiering. Voor het vervangen van de dakpannen en het laten plaatsen van een dakkapel kreeg ik van Ineke de volgende vraag:

Waarom hebben jullie niet gereserveerd voor deze kosten als je wist dat ze eraan zaten te komen? Je had het dan ook in twee jaar bij elkaar kunnen sparen toch?

Op deze vraag geef ik graag antwoord. Voor de gene die al vanaf het begin mee lezen zullen ons verhuis en aflos avontuur vast nog wel kunnen herinneren. Voor de mensen die later zijn komen mee lezen deel ik het graag nog eens in het kort. Misschien dat het wat duidelijker word waarom wij deze keuze maken.

Op het moment dat ik begon met dit blog ( begin 2013) woonde we in ons vorige huis. We hadden veel last van geluidsoverlast en hadden onze woning te koop gezet in augustus 2012. Boven ons hoofd hing een mega restschuld van bijna 40.000 euro. We gooide het roer om. Consuminderen en besparen deden in ons gezin zijn intrede. In april 2013 deden we onze eerste aflossing op de hypotheek. In de periode van april 2013 tot de verkoop in november 2014 hebben we ruim 17.000 euro afgelost op onze oude hypotheek.

Bij de verkoop van de woning inclusief notaris kosten, min het opgebouwde tegoed uit onze spaar hypotheek bleef er een restschuld over van ruim 20.000 euro. Deze restschuld hebben wij inmiddels afgelost. Super trots zijn wij dan ook als ik bedenk dat we ruim 37.000 euro hebben afgelost vanaf april 2013 tot nu. Tel daarbij op alle klusprojecten die wij de afgelopen 1.5 jaar hebben afgerond en je komt op een aanzienlijk bedrag uit.

Dus om tot mijn antwoord te komen op de vraag van Ineke. Ja we weten sinds dat we hier wonen nu ongeveer 1.5 jaar. Dat ons dak aan vervanging toe is. Het dak is een van de vele klussen/ projecten die gedaan moe(s)ten worden in dit huis. Daarvan waren we ons dan ook zeker bewust bij de aankoop van deze woning. Wij hebben er voor gekozen om eerst de woonkamer aan te pakken, vervolgens de slaapkamers en dan afgelopen maand de gevel aangezien die ook voor veel (vocht)problemen zorgde.

Nu was ons plan om de tuin te laten doen om daarna te gaan sparen voor ons dak. Helaas heeft het dak nu een grote prioriteit omdat we last hebben van lekkage. Tijd om daar voor te sparen hebben we voor ons gevoel nu niet omdat het simpel weg zo niet 2 jaar kan blijven.

Wij hebben er nu voor gekozen om alle werkzaamheden aan het dak uit te laten voeren om zo maar 1x in de zooi te zitten. Het is natuurlijk ook nog een optie om nu de dakpannen te vervangen en zo de lekkage op te lossen. Hiervoor kun je dan een lagere lening afsluiten. Om dan die lening eerst af te lossen en daarna verder te sparen voor het dakkapel. Hierdoor duurt het zeker ook 2 jaar om de klus af te kunnen ronden. buiten dat het veel meer tijd kost voor mijn gevoel.
Heb je dan 2x de verbouwtroep in en om je huis. 2x Vreemd volk over de vloer. 2x de stress van zal alles naar wens verlopen.

Verbouwen en stress heeft nou eenmaal zijn weerslag op mijn lichaam en energie. Ook al ben ik niet de gene die de verbouwing uitvoert zo voelt dat lichamelijk wel. Dat uit zich dan in meer pijnaanvallen. Dus kiezen wij in dit geval voor een hogere lening. Laten we alles tegelijk uitvoeren. Zodat we deze klus in 1x kunnen afronden. De twee jaar daarna aflossen van de lening voelt een stuk rustiger en overzichtelijker.

Ik hoop dat ik jullie hierdoor wat meer duidelijkheid heb kunnen geven. Ineke bedankt voor je vraag!